YFM Zwolle vraagt aandacht voor voedselverspilling
'Geredde groenten' voor kleine prijs
Het oogstseizoen op Nederlandse akkers is in volle gang. Bij het oogsten gaat helaas circa 20% van de totale productie verloren. Waarom gebeurt dat? Misvorming van producten is vaak de belangrijkste reden voor het weggooien. Als consument zijn we er namelijk aan gewend geraakt dat groente er 'perfect' uit hoort te zien. Als gevolg dat de kleinere aardappelen, de kromme komkommers en mega bloemkolen de schappen in de supermarkt nooit halen. Deze producten belanden vervolgens op de composthoop of worden verkocht als veevoer. Om de consument bewust te maken van deze vorm van overproductie en voedselverspilling én om de telers een mooi alternatief te bieden kiest YFM Zwolle voor een bedrag van 50 cent per kilo groente. Zo krijgt de producent deze 'ongewenste' groente toch nog aan de man en krijgt hij tevens een eerlijke prijs voor zijn waar.
Met dit soort acties hopen initiatiefnemers Frank Aalbers en Ellen de Lange een antwoord te kunnen geven op voedselverspilling. Niet alleen consumenten gooien elke dag veel eten weg, ook voedselproducenten, leveranciers van groenten, fruit en vlees en supermarkten verspillen enorm. Om toekomstige acties nog beter te kunnen vormgeven wordt gewerkt aan het creëren van een plek in Zwolle, waar vandaan 'tweede oogst' groenten worden verkocht en waar smaakvolle lunch gerechten worden bereid met afgedankte producten. Een plek waar producenten, supermarkten en leveranciers hun 'reststromen' een tweede leven kunnen geven.
Op donderdagavond 19 november zijn de initiatiefnemers vanaf 19:00 uur aanwezig op de Diezenpoortenbrug voor de verkoop van aardappelen, kool, biet, wortelen et cetera. YFM Zwolle is initiatiefnemer van deze actie. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Mister Hapje en diverse agrarische ondernemers, waaronder Krispijn van den Dries van BioRomeo, Bouma biologisch poot- en plantgoed en Marinus Hospers.
Voor meer informatie: www.youthfoodmovement.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-06 VS: Verkoop biologische citrus daalt
- 2023-06-06 "Dat juist Marloe en Raymond de BD-aspergeteelt omarmd hebben, past goed bij hun eigenzinnige karakter"
- 2023-06-06 Boer Ayoub bezoekt bio-fruitteler Wil Sturkenboom
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"