Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Illegale producten worden vernietigd of geweerd

Verenigde Arabische Emiraten controleren streng op bio-keurmerk

Voedsel, geproduceerd of verkocht in de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan beweerd wordt dat ze biologisch zijn, maar niet vanuit de overheid zijn gecertificeerd, zal in beslag worden genomen. Dat meldt Gulf News op de website. De federale 'Emirates Authority for Standards and Metrology' (Esma) keurt de biologische producten, waarna ze als zodanig op de markt gebracht mogen worden.

"Op retailniveau moeten de gecertificeerde producten een Esma biologische sticker dragen", zegt Yousuf Al Marzouqi, hoofd van de Internationale conformiteitszaken-afdeling, Esma. Importproducten dienen gemeld te worden bij het Ministerie van Milieu en Water. Alleen importproducten met een buitenlands biologisch certificaat worden toegelaten tot de Verenigde Arabische Emiraten.



In grote lijnen gaat het om Europese- en Amerikaanse certificaatgroepen die erop toezien dat de producten als biologisch worden beschouwd in het land van herkomst. "Indien een lokaal product geen Esma certificaat heeft, wordt het vernietigd. Als de import niet wordt goedgekeurd door het Ministerie, wordt die tegengehouden aan de grens. De lokale autoriteiten in elk Emiraat, zoals de gemeente, voeren deze regels uit", zegt Abdullah Al Mansouri, Hoofd van de Flora Gezondheidsdienst van het Ministerie.

Zo'n 60 landbouwbedrijven in de VAE hebben een Esma certificaat gekregen en verwacht wordt dat er meer aanvragen zullen volgen. "Het is een volledige beoordeling – de grond, de bestrijdingsmiddelen, gegevensvastlegging, besluiten van de beheerder, marketing, etikettering et cetera. Het gaat niet alleen om het product", zegt Al Marzouqi.

De oorspronkelijke regulering op het gebied van biologische teelt in de VAE stamt uit Federale Wet nr. 5 uit 2009, zo leggen functionarissen uit. Vanwege het federale karakter gelden de regels voor alle producenten, verkopers en importeurs door de hele VAE.

In april, bijvoorbeeld, kondigde de hypermarktketen Lulu – uit de Emiraten – aan dat zij alleen nog Esma-gecertificeerde biologische producten zullen verkopen vanwege een overeenkomst met het Ministerie. Ondertussen is het gebied voor biologische landbouw in de VAE gegroeid van slechts 200 hectare in 2007 naar 4.286 hectare in 2014.

"Nu de biologische voedselaanvoer verder groeit, zullen de prijzen in toenemende mate vergelijkbaar worden met die van het reguliere niet-biologische voedsel", zegt Nadim Al Fuqaha, Algemeen Directeur van Mondiaal Links, dat in 2015 MENOPE organiseert. "Het was zo dat de prijzen voor biologische producten 300 tot 400 procent hoger lagen. Nu is het verschil zo'n 100 procent of minder", voegt hij eraan toe.

De First Emirates International Conference on Organic Agriculture and Sustainable Products maakt dit jaar haar debuut bij MENOPE. In een verklaring laat Fatima Al Kalbani, directeur van het Agrarische Ontwikkeling Departement bij het Ministerie weten dat het Ministerie 'stappen heeft ondernomen om biologische en natuurlijke producten te stimuleren door technologiepakketdiensten te ontwikkelen, evenals wettelijke infrastructuur'.

Bron: Gulf News
Publicatiedatum: