Bionext verwacht dat Nederlandse teeltbeperking voor gengewassen slechts tijdelijk is

De Nederlandse regering wil een nationaal afwegingskader opstellen om te bepalen welke genetisch gemodificeerde gewassen in Nederland geteeld mogen worden. Om hierop niet vooruit te lopen heeft Nederland bij de Europese Commissie nu een teeltbeperking aangevraagd. Bionext is blij met deze aanvraag, maar verwacht dat het verbod tijdelijk is.

Nederland heeft, in afwachting van een nationale beoordeling, bij de Europese Commissie een teeltverbod aangevraagd voor 10 genetisch gemodificeerde gewassen. Het gaat om 1 aardapppelras en 8 maïsrassen waarvoor een Europese teelttoelating is aangevraagd, en om het in Europa toegelaten maïsras MON810. Naast Nederland hebben nog 14 Europese landen en enkele regio's een nationale ban aangevraagd, waaronder Duitsland, Frankrijk en Polen.De vraag is hoe de gevolgen van de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen voor de biologische sector gaan meespelen in het nationaal afwegingskader. Bionext denkt dat de afgesproken isolatieafstanden tussen transgene gewassen en conventionele teelten niet voldoende zullen zijn om kruisbesmetting te voorkomen. Besmetting kan ook plaatsvinden tijdens het oogsten, de opslag en het transport. Bovendien kan de teelt van gentech gewassen in Nederland de export van biologische grondstoffen en producten in gevaar brengen. Bionext blijft zich daarom inzetten voor een verbod op genetisch gemodificeerde teelten in Nederland.

Voor meer informatie: www.bionext.nl

Bron: AgriHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.