Eosta gaat tuinbouwsector Ghana versterken met biologisch project

In samenwerking met verschillende partijen en met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken stapt Eosta in een ontwikkelingsproject in Ghana. Het project stelt zich ten doel om de voedselzekerheid in Ghana te vergroten door de landbouwsector robuuster en duurzamer te maken. Export is hierbij een belangrijke pijler. Eosta helpt bij het opzetten van een nieuwe biologische plantage en het verkopen van de biologisch fruit in Europa.

Het public private partnership heeft een budget van 1,8 miljoen euro waarvan de helft door FDOV, de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid, wordt gesubsidieerd. "Van aid naar trade", dat is het uitgangspunt van het project. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat een gezonde landbouwsector drie afzetkanalen nodig heeft die elkaar aanvullen: een goede lokale markt, export en een verwerkende industrie.In Ghana ligt de export echter al een jaar onder grote druk, nadat in de UK meermaals teveel residuen op Ghanese groente waren gevonden. Het project "Versterking van de tuinbouw in Ghana" stelt zich ten doel om Ghanese boeren en exporteurs te helpen bij plagenbestrijding en zo te komen tot een schoner product. Het project richt zich zowel op gangbare als biologische landbouw.

Henk Zoutewelle, productmanager bij Eosta, licht toe: "Met Eosta mikken wij op biologische landbouw als duurzame oplossing, daarbij worden immers geen chemische middelen gebruikt. We gaan het nieuwe bedrijf Sunshine Organic Farms helpen met het opzetten van de biologische teelt en - heel belangrijk - stabiele afzet voor biologisch fruit , en met de teelt van biologische groente zoals peulen, pepers en okra. Op dit moment zijn ze al compost aan het maken!"

Zoutewelle vervolgt: "De biologische groente van Sunshine Organic Farms zijn voor de lokale markt bestemd, dus we steunen hiermee ook een gezonde voedselproductie voor de Ghanese bevolking en de lokale economie. We hopen natuurlijk dat andere telers de biologische principes gaan overnemen. Als 100% biologisch bedrijf zien wij het als onze missie om Afrika om te schakelen naar biologische landbouw."

Het project werd op verzoek van het Ghanese Ministerie van Voedsel & Landbouw door CABI ontwikkeld. CABI is een interstatelijke non-profit organisatie die problemen in landbouw en milieu te lijf gaat met wetenschappelijke expertise. Naast bovengenoemden zijn GAVEX, een brancheorganisatie van Ghanese groente-exporteurs en de Nederlandse Ambassade in Ghana belangrijke projectpartners. Het project heeft een looptijd van vier jaar. Begin 2016 verwacht Eosta de eerste oogsten van Sunshine Organic Farms.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.