Eet geen Dier ’n Dag, Eet eens Wier ’n Dag

Liggen op het bord van de toekomst aardappelen, groenten en… zeewier? Wereldwijd stijgt de welvaart en dus de vraag naar vlees. Door vaker te kiezen voor plantaardig voedsel help je mee de negatieve impact van je maaltijd op mens, dier en milieu te verminderen. De Rooi Pannen, Switch en Zeewierwijzer slaan de handen ineen om Breda te laten proeven van een duurzame eiwitbron: zeewier!

Op vrijdag 2 oktober trakteren studenten van De Rooi Pannen voorbijgangers op de Grote Markt en het Chasséveld op bijzondere zeewiersnacks. Tussen 11.00 en 13.00 uur roepen zij mensen op eens een dag geen dier te eten maar wier, een prima alternatief.


Zeewier als vleesvervanger

Eiwitten zijn onmisbaar voor een gezond lijf. Dierlijke eiwitbronnen (met name vlees) belasten het milieu veel zwaarder dan plantaardige. Voor de productie van 1 kilo vlees bijvoorbeeld is gemiddeld 5 kilo graan of soja nodig. Deze granen zijn niet meer beschikbaar voor consumptie door mensen. Om nog maar te zwijgen van de liters water die het kost. Maar liefst 15.000 liter voor een kilo rundvlees. Vleesproductie zorgt daarnaast voor een grote uitstoot aan broeikasgassen, verzuring van de bodem door mestoverschotten en in veel gevallen voor dierenleed.

De Rooi Pannen in actie

Voor de studenten van de opleiding Evenement- en Partycatering van De Rooi Pannen Breda is dit genoeg reden om Bredanaars een smakelijk en duurzaam alternatief te bieden. Zeewier heeft een relatief hoog gehalte aan eiwitten en kan op duurzame wijze geteeld worden. Het bevat naast eiwitten ook koolhydraten, vezels en meer calcium dan planten die op het land groeien.
Behalve een smakelijk hapje ontvangen geïnteresseerden een flyer met bijzondere zeewierrecepten, die eenvoudig zelf te maken zijn.

Tentoonstelling dierenleed

In kader van deze actie staat op het Chasséveld een aangrijpende tentoonstelling van ‘vergeten dieren’. De prachtige maar confronterende expositie, een initiatief van Varkens in Nood, maakt het trieste leven van dieren in de Nederlandse vee-industrie zichtbaar. De tentoonstelling is te bekijken vanaf 28 september tot 12 oktober.

Het totale project is een initiatief van Stichting Switch in samenwerking met Zeewierwijzer en Varkens in Nood en mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Gemeente Breda.

De actie Eet geen dier ’n dag is onderdeel van EAT THIS Roadtrip; een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in kader van Wereldvoedseldag

Meer informatie: www.zeewierwijzer.nl, www.foodguerrilla.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.