Roberto Pinton, Federbio:

Zorgen over wereldproblemen, maar niet over bodemkwaliteit

Tholen - 2015 is het jaar van de bodem. Een open deur? In de biologische sector wellicht, maar uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de mensen geen weet heeft van dit jaar. Roberto Pinton van Federbio schermde met cijfers over de onderwerpen die mensen belangrijk vinden tijdens het eerste congres van Organic Week op de World Expo in Milaan.


Roberto Pinton (FederBio): "Er is niemand die zich zorgen maakt over de bodem."

"Een recent onderzoek onder mensen wereldwijd toont welke onderwerpen men belangrijk vind", vertelt Roberto. "Er is niemand die zich zorgen maakt over de bodem." Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek waar Roberto naar verwees. Zo'n 46% van de ondervraagden maakt zich zorgen om klimaatverandering, de economische situatie wereldwijd baart 42% van de ondervraagde zorgen. Een vergelijkbaar percentage, 41%, ziet ISIS als een zorg. Andere onderwerpen die naar voren kwamen: de nucleaire activiteiten van Iran en cyberaanvallen (30%) en de oplopende spanningen met Rusland (24%).

396,5 kilo chemische middelen per hectare

"De bodem is geen aantrekkelijk onderwerp", vervolgt Roberto. "Op primetime worden geen programma's uitgezonden die over bodemkwaliteit gaan." Toch is er actie nodig, de helft van de landbouwgrond in Europa heeft een lage vruchtbaarheid.

"Alleen al in Italië wordt jaarlijks ongeveer 150.000.000 kilo per jaar aan chemische middelen gebruikt in de landbouw." Dat komt overeen met ongeveer 396,5 kilo per hectare aan pesticiden en kunstmest, rekent Roberto voor. "De impact daarvan op de grond en de biodiversiteit is onbekend. Het is belangrijk om met een lange termijnvisie te werken en niet alleen te gaan voor winst op de korte termijn."

Economisch doel

Samenwerking om de bodemkwaliteit te verbeteren kan op drie niveaus. Ten eerste is er de landbouwsector, maar dat de boeren mee willen werken is onwaarschijnlijk, denkt Roberto. Daarnaast is er het politiek niveau, maar de politiek is verdeeld. Roberto ziet de meeste kans op succes door de consument te informeren.

"Het is ook een economisch doel", legt Roberto uit. "Als je gaat voor dividend zijn de snelle resultaten belangrijk, als je gaat voor de lange termijn is biologisch de oplossing." Daarbij gaat het niet uitsluitend om de biologische productiemethode, maar ook om eerlijke handelspraktijken. "Goedkope producten gaan gepaard met 'slavenarbeid', we hebben daarvan voorbeelden gezien in de tomatenteelt in Italië, maar ook bij een worstfabrikant in Duitsland."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.