Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roberto Pinton, Federbio:

Zorgen over wereldproblemen, maar niet over bodemkwaliteit

Tholen - 2015 is het jaar van de bodem. Een open deur? In de biologische sector wellicht, maar uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de mensen geen weet heeft van dit jaar. Roberto Pinton van Federbio schermde met cijfers over de onderwerpen die mensen belangrijk vinden tijdens het eerste congres van Organic Week op de World Expo in Milaan.


Roberto Pinton (FederBio): "Er is niemand die zich zorgen maakt over de bodem."

"Een recent onderzoek onder mensen wereldwijd toont welke onderwerpen men belangrijk vind", vertelt Roberto. "Er is niemand die zich zorgen maakt over de bodem." Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek waar Roberto naar verwees. Zo'n 46% van de ondervraagden maakt zich zorgen om klimaatverandering, de economische situatie wereldwijd baart 42% van de ondervraagde zorgen. Een vergelijkbaar percentage, 41%, ziet ISIS als een zorg. Andere onderwerpen die naar voren kwamen: de nucleaire activiteiten van Iran en cyberaanvallen (30%) en de oplopende spanningen met Rusland (24%).

396,5 kilo chemische middelen per hectare

"De bodem is geen aantrekkelijk onderwerp", vervolgt Roberto. "Op primetime worden geen programma's uitgezonden die over bodemkwaliteit gaan." Toch is er actie nodig, de helft van de landbouwgrond in Europa heeft een lage vruchtbaarheid.

"Alleen al in Italiƫ wordt jaarlijks ongeveer 150.000.000 kilo per jaar aan chemische middelen gebruikt in de landbouw." Dat komt overeen met ongeveer 396,5 kilo per hectare aan pesticiden en kunstmest, rekent Roberto voor. "De impact daarvan op de grond en de biodiversiteit is onbekend. Het is belangrijk om met een lange termijnvisie te werken en niet alleen te gaan voor winst op de korte termijn."

Economisch doel

Samenwerking om de bodemkwaliteit te verbeteren kan op drie niveaus. Ten eerste is er de landbouwsector, maar dat de boeren mee willen werken is onwaarschijnlijk, denkt Roberto. Daarnaast is er het politiek niveau, maar de politiek is verdeeld. Roberto ziet de meeste kans op succes door de consument te informeren.

"Het is ook een economisch doel", legt Roberto uit. "Als je gaat voor dividend zijn de snelle resultaten belangrijk, als je gaat voor de lange termijn is biologisch de oplossing." Daarbij gaat het niet uitsluitend om de biologische productiemethode, maar ook om eerlijke handelspraktijken. "Goedkope producten gaan gepaard met 'slavenarbeid', we hebben daarvan voorbeelden gezien in de tomatenteelt in Italiƫ, maar ook bij een worstfabrikant in Duitsland."