VS: Studie toont aan dat bio-voedsel vaker besmet is

Biologische voedingsmiddelen zijn sterk in opkomst. Volgens een onderzoek is dit jaar 7% biologisch; in 2013 was dat nog maar 1%. De stijging is vooral het gevolg van een toegenomen vraag: veel meer producenten zijn overgestapt op bio om aan de vraag te voldoen. Nadeel is dat als die productie besmet is, deze zich over de hele VS verspreidt, stelt Lawrence Goodridge, hoofd van het Food Safety & Quality-programma aan McGill University.
 
Daarbij tonen recente onderzoeken aan dat bio-producten kwetsbaarder zijn voor bacteriële besmetting. In een studie uit 2015 ontdekten onderzoekers dat biologische groenten verkocht op markten in Californië twee keer zoveel kans hadden om besmet zijn met salmonella dan groenten geteeld op conventionele bedrijven."Biologische landbouwers maken gebruik van mest. Als de mest correct wordt gecomposteerd, is er geen sprake van besmettingsgevaar. Het probleem ontstaat wanneer mest onjuist wordt gecomposteerd", zegt Goodridge.
 
"Het risico bestaat dat bacteriën worden verspreid naar de producten", vertelde hij aan Yahoo Health. "Veel mensen die producten telen in hun achtertuin of op kleine familiebedrijven, gaan niet goed om met de bemesting. Ze verspreiden ruwe mest op hun producten. Dat kan leiden tot besmetting."
 
Een andere studie keek naar mestverouderingstechnieken, en stelt vast dat mest die al meer dan een jaar oud is, minder besmette stoffen bevat. Mest van 6 tot 12 maanden oud heeft 19 keer meer kans om besmet zijn met E. coli.
 
Onderzoekers adviseren consumenten nu om biologische producten eerst grondig te wassen voor gebruik. Goodridge zelf zegt dat het verstandig is om deze producten te koken, te grillen of te roosteren, want dat is de meest effectieve manier om bacteriën te doden. Ook kunnen consumenten beter geen voorgesneden producten kopen in supermarkten, want de kans is groot dat die niet grondig gewassen zijn.

Bron: www.heraldtimesonline.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.