
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
VS: Studie toont aan dat bio-voedsel vaker besmet is
Daarbij tonen recente onderzoeken aan dat bio-producten kwetsbaarder zijn voor bacteriële besmetting. In een studie uit 2015 ontdekten onderzoekers dat biologische groenten verkocht op markten in Californië twee keer zoveel kans hadden om besmet zijn met salmonella dan groenten geteeld op conventionele bedrijven.
"Biologische landbouwers maken gebruik van mest. Als de mest correct wordt gecomposteerd, is er geen sprake van besmettingsgevaar. Het probleem ontstaat wanneer mest onjuist wordt gecomposteerd", zegt Goodridge.
"Het risico bestaat dat bacteriën worden verspreid naar de producten", vertelde hij aan Yahoo Health. "Veel mensen die producten telen in hun achtertuin of op kleine familiebedrijven, gaan niet goed om met de bemesting. Ze verspreiden ruwe mest op hun producten. Dat kan leiden tot besmetting."
Een andere studie keek naar mestverouderingstechnieken, en stelt vast dat mest die al meer dan een jaar oud is, minder besmette stoffen bevat. Mest van 6 tot 12 maanden oud heeft 19 keer meer kans om besmet zijn met E. coli.
Onderzoekers adviseren consumenten nu om biologische producten eerst grondig te wassen voor gebruik. Goodridge zelf zegt dat het verstandig is om deze producten te koken, te grillen of te roosteren, want dat is de meest effectieve manier om bacteriën te doden. Ook kunnen consumenten beter geen voorgesneden producten kopen in supermarkten, want de kans is groot dat die niet grondig gewassen zijn.
Bron: www.heraldtimesonline.com
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation