"Ook bevoegd voor inspecties in China"

Bio-certificeerder NASAA: aantal aanvragen vervijfvoudigd sinds 2013

Het in Zuid-Australië gevestigde bedrijf 'National Association for Sustainable Agriculture Australia' (NASAA) is al 28 jaar verantwoordelijk voor het verstrekken van internationaal erkende biologische certificering voor bedrijven in Australië. De NASAA ziet de vraag naar hun diensten over de hele wereld zien groeien, nu de populariteit van biologische producten toe blijft nemen.

Meer dan de helft van 's werelds biologische landbouwgrond is te vinden in Australië, zo geeft Ben Copeman, algemeen directeur van NASAA, aan: "Australië heeft met ongeveer 22 miljoen gecertificeerde of in omschakeling zijnde hectares de grootste hoeveelheid bio-gecertificeerde landbouwgrond in de wereld. Dit komt overeen met iets meer dan de helft van het wereldwijde totaal." De waarde van de biologische markt wereldwijd wordt geschat op ongeveer 91 miljard dollar en Australië is goed voor iets minder dan 2 miljard.Een wereldwijd marktrapport in 2014 toont dat de markt voor biologische rundvlees en graan met 20% gegroeid is, zuivel met 18% en groenten en dranken met ongeveer 13%. Dit in de afgelopen twee jaar. De vraag is inmiddels zodanig toegenomen dat NASAA nu de hele wereld rondreist om ook in andere landen de certificering te verzorgen, zoals Sri Lanka, Nepal, Paoea-Nieuw-Guinea, de VS, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië

"Dit is zeer duur voor veel van de buitenlandse boeren en hier hangt vaak van af of ze conventioneel blijven werken of voor de bio-certificering gaan. Om deze barrière te overbruggen hebben we een opleidingsprogramma ontwikkeld voor lokaal gevestigde exploitanten, waardoor zij in staat worden om zelf de jaarlijkse bio-audits uit te voeren. De rapporten worden vervolgens naar ons kantoor in Zuid-Australië doorgestuurd en wij geven dan de biologische certificering. We kunnen inmiddels exploitanten opleiden voor alle grote biologische markten in de wereld, waaronder de VS, Japan, Korea, Taiwan, China en Europa."
 
NASAA is actief in 14 landen en certificeert ongeveer 1000 organisaties. Qua areaal is NASAA de grootste certificeerder: NASAA certificeert 28 procent van de 42 miljoen hectare over de hele wereld. "Wij zijn de enige organisatie buiten China die bevoegd is om internationaal gevestigde exploitanten voor die markt te inspecteren", vertelt Ben. "NASAA wordt zwaar gecontroleerd door diezelfde landen om ervoor te zorgen dat wij voldoen aan de eisen die de landen stellen."

Ben zegt ook dat de productiecapaciteit geen gelijke tred heeft gehouden met de groeiende vraag. "Veel boeren zijn momenteel aan het omschakelen, maar dit is geen snel proces. In 2013 kregen we 186 aanvragen voor biologische accreditatie in Australië. In 2014 is dit gestegen tot 748 en dit jaar verwachten we er meer dan 1000. Het omschakelproces duurt ogeveer drie jaar en dan volgt een zorgvudige check alvorens zij de accreditatie kunnen ontvangen."

Voor meer informatie: www.nasaa.com.au

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.