Eerste glutenvrije saladebar van Nederland geopend

Saladebars zie je steeds meer want makkelijk en gezond eten is in. Maar in Delft bestond zoiets nog niet. Met de komst van HAKA kwam daar verandering in. Midden in het historische hart opende de saladebar in juni zijn deuren.

Reis door Nieuw-Zeeland

Arjan Koen, samen met de broers Sheraz en Nawaz Kazmi de oprichter van HAKA, vertelt: "Het idee van een saladebar ontstond tijdens onze ontdekkingsreis door Nieuw-Zeeland, één van de puurste plekken op aarde. Wekenlang reisden we door 'het land van de lange witte wolk', van Noord naar Zuid en terug. Saladebars zag je zowat op elke hoek. Omdat we zoveel mogelijk van Nieuw-Zeeland wilden zien en ervaren, hadden we vaak behoefte aan een makkelijke, gezonde maaltijd. Een salade voorzag ons perfect in die behoefte."


Links oprichters Sheraz en Arjan. Rechts één van de 'single speed bikes'.

Het stoere, snelle broertje van Hills & Mills

Een eigen foodconcept was iets waar Arjan al jaren van droomde. Maar het begon pas echt te kriebelen toen hij direct betrokken was bij de oprichting van Hills & Mills in 2012. "Ik heb het zien groeien, van startend bedrijf, tot nationale hotspot. Zoiets wilde ik ook. Ik vertelde Sheraz en Nawaz over mijn ambities. Zij waren zo enthousiast, dat we samen besloten een nieuw concept te creëren. HAKA is onderdeel van The Pure Family, een groep van concepten met dezelfde kernwaarden en filosofie, maar met elk een eigen karakter. Na Hills & Mills en Papa Kazmi is HAKA het derde merk."

Crowdfunding

Mede dankzij de hechte community van The Pure Family werd HAKA met crowdfunding gerealiseerd. Nawaz: "Begin vorig jaar zijn we het concept stap voor stap vorm gaan geven. Daarbij konden we rekenen op onze achterban bestaande uit duizenden betrokken mensen. Zij leefden mee, dachten mee en proefden mee. En uiteindelijk investeerden zij ook mee. Zo kwam het benodigde bedrag van 50.000 euro binnen 48 uur rond."Oorsprong

De naam dankt de saladebar aan de ceremoniële dans van de Maori, de traditionele bewoners van Nieuw-Zeeland. Een Haka is stoer, indrukwekkend en vurig. Puur Nieuw-Zeelands en iets wat je niet snel zult vergeten. Voor de saladebar is dit de ultieme inspiratie. HAKA wil dat mensen vloeiend — en als ze willen dansend — de dag door bewegen.

Tinfabriek

De saladebar, gevestigd in een klein, karakteristiek pand uit 1639, is samen met Nathalie Fransen en Tessa Weerdenburg van Nu interieur|ontwerp uit Delft stoer en strak ingericht. Zij creëerden een interieurconcept waarbij de kleine ruimte slim werd ingedeeld om alle functies een plek te geven. Zo kozen ze voor een strakke witte lichte basis om een ruimtelijk gevoel te creëren. De frisse uitstraling past bij de gezonde menukaart. De metalen elementen – zoals de plaat aan de muur – zijn een knipoog naar de tinfabriek die vroeger in het pand zat. De terracottakleur van de hergebruikte, bijna monumentale vloer is terug te vinden in de huisstijl en aankleding. Het logo op de bar is een eyecatcher; deze is erin gespijkerd.Trends

Dat er ook in Nederland een groeiende vraag is naar salades, blijkt wel uit de opmars van saladebars. HAKA wil inspelen op zeven actuele trends.
  1. Gezond eten. HAKA wil uitsluitend gezonde producten bieden.
  2. Duurzaam eten. HAKA gaat voor veel groenten en fruit van het seizoen en duurzame vis.
  3. Gluten-, zuivel- en suikervrij eten. Alles wat ze bereiden is geheel gluten-, lactose- en geraffineerde suikervrij.
  4. Vega(n) eten. HAKA biedt volwaardige vega(n) maaltijden met ingrediënten als quinoa, zoete aardappel, bonen en linzen.
  5. Licht eten. Geen witte rijst, bloem en aardappelen. Maar volle granen, zaden, peulvruchten, groenten en fruit.
  6. Online bestellen en laten bezorgen. Om in te spelen op de consument die voor gemakkelijk en snel gaat, zet HAKA een soepel online bestelsysteem op. Vervolgens bezorgen ze met snelle 'single speed bikes'. Dit type fietsen zie je in grote steden als Amsterdam en Rotterdam steeds vaker voorbij racen. Mede dankzij sponsor 'Pure Fix', een absolute specialist, is HAKA de eerste in Nederland die single speed fietsen inzetten om eten thuis en op kantoor te bezorgen.
  7. DIY: zelf samenstellen. Gasten kunnen helemaal zelf hun favoriete salade vormgeven. Daarbij kunnen ze kiezen uit tientallen ingrediënten. Om keuzestress te beperken stellen gasten hun salade samen aan de hand van zes logische stappen.

Geredde biologische groenten

The Pure Family heeft een grote achterban en vindt regelmatig aansluiting bij lokale initiatieven: "Via onze community vonden we Eco Revolte, een coöperatief dat zich inzet tegen voedselverspilling. Wekelijks leveren zij ons 'geredde groenten en vruchten'. Dit zijn producten die zijn afgekeurd voor consumptie, omdat ze er bijvoorbeeld anders uitzien (denk aan een kromme komkommer), maar nog van uitstekende kwaliteit zijn. Daarnaast heeft Eco Revolte een eigen biologische tuin, waar vrijwilligers verschillende gewassen telen. Een samenwerking die veel goeds belooft", aldus Nawaz. Hij geeft aan dat deze groenten niet de enige bio-producten zijn bij de saladebar: "De volgende producten zijn standaard bio: agavesiroop, appelciderazijn, balsamicoazijn, basmatirijst, boekweitmeel, bruine linzen, chiazaden, dadels, eieren, kikkererwten, kokoschips, kokosmeel, olijfolie, pompoenpitten, rode quinoa, sesamolie, tofu, wilde rijst, zonnebloempitten. Fruit en groenten kopen we dagvers grotendeels op de Haagse markt, bio is afhankelijk van de dag."

Wat staat er op het menu?

Naast de salades bestel je een sapje uit de slow-juicer, een seizoenssoep met glutenvrije brood, en een healthy treat, zoals een frambozen 'cheesecake'. Eén voor één gezonde items, die tegelijkertijd ontzettend lekker en voedzaam zijn.

Cold drip coffee

Een ander uniek product is de 'cold drip coffee'. De oprichters van HAKA maakten hier kennis mee in Nieuw-Zeeland, in één van de vele koffiezaakjes: "De cold drip bar, waarmee je op een langzame manier koude koffie maakt met ijswater, trok meteen onze aandacht. Wij gebruiken biologische bonen uit Rwanda, speciaal geselecteerd door onze partner Koffiebranderij BOON uit Den Haag. De koffie 'infusen' we met verse ananas en limoen."

Uitbreiden

Stiekem zijn er al uitbreidingsplannen. Geleidelijk aan wil HAKA naar drie tot vijf vestigingen toegroeien. Maar alles op zijn tijd, zegt Nawaz: "We richten ons nu voor de volle 100% op Delft en omstreken. Een mooie markt!"

Over HAKA

De eerste glutenvrije saladebar van Nederland 'HAKA' opende in juni 2015 zijn eerste locatie, n een voormalig tinfabriekje in het historische hart van Delft. HAKA is het derde concept van The Pure Family en daarmee het snelle, stoere broertje van Hills & Mills. Het concept kenmerkt zich door de eigenschappen: gezond, grensverleggend, oprecht, positief, smaakvol, stoer en snel.

HAKA, Wijnhaven 13, 2611 CR Delft, pure@thehaka.nl.

Menu: salads, soups, raw treats & drinks
Diensten: take-away & delivery
Openingstijden:
7 dagen per week van 11:30 tot 20:30 uur. Bezorgen tussen 12:00-13:30 uur (voor 11:00 uur bestellen) en 16:30-20:30 uur in Delft, Den Hoorn, Delfgauw, Rijswijk, Nootdorp, Wateringse Veld en Ypenburg.

Voor meer informatie: www.thehaka.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.