"Bijna alle bio-teelttechnieken ook doorgevoerd in onze reguliere teelt"

GreenBalanZ wil naar 25% biologische orchideeën

Tholen – Dat de reguliere teelt nog veel kan leren van de biologische teeltwijze, bewijzen ze dagelijks bij GreenBalanZ in Kudelstaart. GreenBalanZ bracht in 2014 de eerste volledig biologische Phalaenopsis orchideeën op de markt. Dit na een vijf jaar durende zoektocht naar de juiste biologische teeltwijze. Vivien Zweekhorst: "De bio-teeltwijze levert zoveel voordelen op dat we inmiddels bijna alle teelttechnieken uit onze biologische kwekerij ook doorgevoerd hebben in onze reguliere teelt. We merken namelijk dat de biologische middelen heel effectief werken. Het enige verschil is dat we in regulier nog wel kunstmest gebruiken, wat overigens gerecycled wordt. Ook willen we de vrijheid hebben om chemisch in te kunnen grijpen, al is dit tot nu toe gelukkig nog niet nodig geweest", vertelt Vivien Zweekhorst.


Vivien Zweekhorst.

Ze geeft aan dat GreenBalanZ op verzoek van een klant de mogelijkheden in de biologische sierteelt is gaan bekijken. "Een Zwitserse klant vroeg of wij ook biologische orchideeën konden telen. Dit vergde een lange adem. We zijn het proces namelijk in 2009 begonnen en kregen in 2014 het Skal-certificaat uitgereikt. Voor Skal was het vooral een lastig punt of de bio-orchidee wel of niet uit de laboratoriumfles mag komen."


De biologische orchidee is te herkennen aan de houten stokjes.

Het bio-assortiment van GreenBalanZ bestaat inmiddels uit gemiddeld 5 varianten van de Phalaenopsis. "De witte is sowieso heel populair, maar we wilden ook diverse kleurenvariëteiten bieden, zoals een roze, paarse, gele en de zogenaamde 'Red Lip'." De biologische orchidee is te herkennen aan de papieren bandjes aan de steel en de houten stokjes. "Ook zit de bio-orchidee in een onderscheidende groene pot."


Drie van de biologische varianten.

GreenBalanZ heeft nu dus twee productlijnen: Pure Green en Pure Bio. "Pure Bio heeft een aandeel van 5%." Vivien verwacht dat het bio-aandeel nog zal toenemen. "We geloven in de potentie van biologisch, daarom willen we dit aandeel tot 2018 verruimen naar 25%. Deze doelstelling is kweektechnisch haalbaar, maar de toeleveranciers moeten mee kunnen." Bij GreenBalanZ vragen ze zich ook af of de markt er klaar voor is. "Wij zijn benieuwd hoe groot de liefde van de bio-consument is. De bio-orchidee is immers duurder, onder andere omdat hij langer nodig heeft om te groeien."De biologische orchideeën van GreenBalanZ gaan momenteel met name naar klanten in Zwitserland en Duitsland. "We hebben een heel goede exportpartner gevonden voor de Duitstalige landen. En bij de Zwitserse Coop gaat het ook hard. Bio zit bij de Zwitsers in het DNA, dergelijke ketens zoeken wij. We zijn nu aan het kijken waar onze markt ligt in Nederland. Verschillende retailers zijn vooralsnog echter terughoudend. Toch zien wij veel potentie, omdat de retailer planten jaarrond kan aanbieden. Bloemen zijn veel meer seizoensgebonden. Als een winkelier het aandurft, kom ik graag met een monstertray langs in de winkel."


Een grote voorraad 'Red Lips'.

GreenBalanZ

Vivien vertelt dat GreenBalanZ in totaal zo'n 3,5 miljoen planten per jaar teelt. "We hebben ongeveer 150 soorten. Binnen de orchideeënsector zijn we daarmee qua assortiment een brede leverancier en als het gaat om de grootte, gemiddeld." GreenBalanZ is sinds de jaren 70 actief in de orchideeën. "Dit bedrijf is van oudsher al echt een voorloper in de sector door een onderscheidend assortiment te bieden. Lennard van der Weijden, de huidige eigenaar, gaat regelmatig met zijn vader nieuwe rassen zoeken in Taiwan. Om de toppositie vast te kunnen houden, besloot het bedrijf vervolgens om van duurzaamheid het 'Unique Selling Point' voor de toekomst' te maken. GreenBalanZ was één van de eersten met een kas zonder gas en een MPS-certificaat. Hierin gaan we de normering inmiddels zelfs te boven." Vivien vertelt dat GreenBalanZ ook graag collega-telers wil prikkelen om te verduurzamen. "Wij laten zien dat het mogelijk is."


Sidney weet alles over de teelt: "Het is een uitdagende teelt, zo hebben we op bepaalde insecten nog geen antwoord. Het leuke aan de bio-werkwijze is dat we het eerst als bedreiging zagen, maar nu zien we juist de kansen." Al doende leert men: "Zo kwamen we er op een gegeven moment toevalligerwijs achter dat het invriezen van de kratten ook weer de nodige problemen voorkomt."

Voor meer informatie:

Vivien Zweekhorst
GreenBalanZ
Mijnsherenweg 38
1433 AS Kudelstaart
0297 320033
Vivien@greenbalanz.nl
www.greenbalanz.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.