Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede Kamer buigt zich over octrooi op voedsel

Vandaag (woensdag 10 juni) vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over octrooi op voedsel. Bionext heeft hiervoor inbreng geleverd, samen met LTO Nederland, Plantum en VBN. Gezamenlijk pleiten de organisaties voor een uitgebreide veredelingsvrijstelling in het octrooirecht. Dat wil zeggen: veredelaars moeten vrij kunnen blijven beschikken over plantaardig materiaal voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Binnen het kwekersrecht was dit 70 jaar lang goed geregeld.

Maaike Raaijmakers, Bionext: "De huidige Europese octrooiwetgeving belemmert de innovatie juist. Bijvoorbeeld het octrooi van Syngenta op de rode paprika zorgt ervoor dat dit bedrijf eigenaar wordt van een eigenschap (resistentie tegen witte vlieg) die in de natuur voorkomt. Andere veredelaars kunnen door het octrooi niet meer vrij beschikken over het plantaardige materiaal waar deze eigenschap in zit. Het gevolg is dat de diversiteit aan rassen afneemt en dat mogen we niet laten gebeuren."

Het Europese Octrooibureau heeft dit voorjaar bekend gemaakt dat zaden, planten en vruchten wel geoctrooieerd mogen worden. De verwachting is dat hierdoor op korte termijn ruim honderd lopende octrooiaanvragen op klassiek veredelde planten zullen worden goedgekeurd. Het is daarom nu belangrijker dan ooit dat de Europese biotech-richtlijn wordt gewijzigd.

De Tweede Kamer bespreekt het onderwerp ook in het Algemeen Overleg dat gepland staat in de derde week van juni.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: