Verbeteringsvoorstel overhandigd aan landbouwcommissie

"IFOAM EU: "Ontwerp-verslag over bio-verordening gaat de goede kant op"

Europarlementariër Martin Häusling presenteerde dinsdag 26 mei een verbeteringsvoorstel voor de nieuwe biologische EU-verordening. Hij overhandigde zijn rapport aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

IFOAM-voorzitter Christopher Stopes geeft aan blij te zijn met het rapport van de Europarlementariër (Green MEP). "Dit voorstel sluit beter aan bij de behoeften van de biologische sector en is in lijn met de mening van het 'Committee of the Regions' en het onafhankelijke evaluatieverslag dat in 2012 uitbesteed werd door de Commissie. Dit is een belangrijke stap in de goede richting, omdat de nadruk ligt op de noodzakelijke verbeteringen in de huidige wetgeving en er is duidelijk begrip voor het feit dat een evolutie van de biologische regelgeving nodig is, geen revolutie."
 
Marco Schlüter, directeur van IFOAM EU, geeft aan: "Eén van de belangrijkste kwesties die een belemmering vormen voor de biologische sector, is de ongelijke uitvoering door de lidstaten. Dit rapport voegt nieuwe voorstellen toe aan die discussie. Ook verwijdert dit rapport de meest problematische onderdelen van het voorstel van de Commissie, waaronder de decertificering-drempel die ervoor zou zorgen dat de biologische boeren en verwerkers moeten betalen voor vervuiling veroorzaakt door onvoorziene besmetting. Bij het herstellen van de controle-aspecten van de biologische regelgeving, versterkt dit nieuwe verslag ook het feit dat biologische voeding en landbouw gebaseerd is op een principeel productieproces, dat niet eenvoudig geëvalueerd kan worden door enkel het eindrproduct te testen. Er is ook vooruitgang geboekt op het gebied van import. Green MEP corrigeert de gebrekkige aanpak als het gaat om de naleving van de regels uit het voorstel van de Commissie. Deze aanpak zou nadelig zijn voor de ontwikkelingslanden en zou de beschikbaarheid van producten voor de Europese verwerkers en consumenten beïnvloeden. Häusling's rapport is een goede basis voor de verdere discussie, hoewel sommige aspecten nog moeten worden afgestemd."

IFOAM EU ziet ernaar uit om verder te werken met het Europees Parlement, de Raad en de Commissie om zo het oorspronkelijke voorstel van de Commissie voor een nieuwe biologische regelgeving om te zetten in een verbetering van de huidige verordening. Het moet in de praktijk werken en de verdere ontwikkeling van de biologische sector in Europa ondersteunen. De integriteit van de biologische norm in de EU en het levensonderhoud van duizenden biologische producenten staan echter op het spel, daarom is het essentieel dat de door de Commissie vastgestelde deadline de kwaliteit van de regelgeving niet in het gedrang brengt.

Klik hier voor het rapport van Martin Häusling.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.