Frans Dieleman overweegt diversifiëring met meer zomerteelten

In de Biobrief van BelOrta (Mei 2015) is dit keer aandacht geschonken aan het verhaal achter biologische teler Frans Dieleman. Zijn bedrijf is gevestigd aan de Gouden Polderdijk 3 in Waterlandkerkje (Zeeland). Hij is gespecialiseerd in de teelt van verschillende koolsoorten, rode biet en knolselderij.

Teler in de kijker – Dieleman
Het verhaal van één van onze biologische producenten start eind jaren '70 wanneer Frans Dieleman mee in het bedrijf stapt van zijn vader. De focus lag toen op het houden van varkens en het melken van enkele koeien. Maar al snel verandert dit wanneer Frans in 1986 het bedrijf overneemt. Frans merkt al vrij snel dat de rendabiliteit van het bedrijf te laag ligt om een gezin met drie kinderen te onderhouden. Zowel hij als zijn vrouw Martha beslissen om buitenshuis bij te werken.

Eind jaren '90 komen de eerste gedachten om over te schakelen naar biologische landbouw ter sprake. Aangezien reeds enkele buren deze overstap hadden gemaakt konden ze daar te rade gaan. In 2000 werd de knoop doorgehakt en besliste het koppel om voor het eerst biologische landbouwgewassen te telen.

In het begin van hun biologische carrière teelden ze enkel wat akkerbouw- en industriegewassen die verhandeld werden via Nautilus Organic. In 2007 waren er contacten met het toenmalige BRAVA mbt het telen van groenten voor de veiling. Vandaag is het bedrijf hoofdzakelijk gespecialiseerd in verschillende koolsoorten, rode biet en knolselderij.

Van zodra beide zonen Joël en Mathijs toetreden zou het koppel graag de leverperiode verlengen door te gaan diversifiëren op het land en door meer zomerteelten te telen zoals kropsla, selder, radijzen... En niet alleen op het veld wordt er een toekomstvisie uitgestippeld. Met het oog op duurzaamheid bekijken ze de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op het dak van de loodsen zodat er groene stroom kan worden gebruikt.

Voor meer informatie: www.belorta.be, www.zeeuwsebiogroente.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.