"Paar kilometer verderop bleef het wel boven nul"

't Gelders Eiland: Beregening effectief tegen 'gemene vorst'

Tholen - De tweede nacht beregenen zit er weer op bij 't Gelders Eiland in Lobith. Bio-fruittelers Carla en Harmen Peters hebben in totaal op 13 hectare beregend. "De beregening bleek effectief, het ijs zat na de beregening vrijwel meteen op de takken. Het was bij ons dus echt nodig, ik hoorde van collega's een paar kilometer verderop dat het bij hen wel boven nul is gebleven", vertelt Harmen.


Deze foto's heeft Harmen vannacht gemaakt. Op de foto rechts is te zien dat er al een ijslaagje op de bloesem komt.

De beregening was volgens Harmen belangrijk voor appels in het begin van de bloei en peren in volle bloei. "Knoppen kunnen meer hebben, bloemen en kleine vruchtjes moeten niet onder nul komen. Het was de afgelopen nachten niet zo'n heftige vorst waardoor er allemaal ijspegels ontstaan." Harmen noemt deze vorst dan ook een 'gemene vorst'. "Als je bij deze temperaturen denkt dat het wel meevalt, ga je vaak toch voor de bijl. Ik neem dus liever het zekere voor het onzekere."


Een nat pak voor de bomen.

Er is dus op 13 hectare beregend. "Dit gebeurde met één grote pomp en twee kleine pompen op het andere perceel. Op een perceel met wat oudere perenbomen staat geen pomp en beregeningsinstallatie, maar deze bomen staan wat hoger van de grond, zijn wat robuuster en bevinden zich daardoor wat minder in de gevarenzone."Voor meer informatie:

Carla en Harmen Peters
't Gelders Eiland
Eltenseweg 1
0316 542042
06 22794901
info@gelderseiland.com
www.gelderseiland.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.