Wadvissers Jan en Barbara zijn de initiatiefnemers van visserscollectief Goede Vissers en vissen volgens de Waddengoud standaards voor duurzame Waddenvis. Naast hun Proeflokaal 't Ailand in Lauwersoog bouwen zij nu een fileerlokaal. Daar willen ze consumenten, koks, vissers en andere geïnteresseerden leren om van alle delen van de vis, schaal- en schelpdieren diverse visproducten te maken. Onder meer vis fileren, vissoep en -sauzen maken, vis roken, verwerken van strandkrab en zeesla komen hier aan de orde. "Ook willen we vanuit hier met mensen het wad op om ze te laten zien wat wij als kustvissers doen. Ze mogen dan ook gewoon meehelpen met vissen. Op die manier proberen we niet alleen visser en viseters dichter bij elkaar te brengen, maar ook om jonge mensen en vissers te interesseren voor het beroep als kleinschalige kustvisser waar vandaag de dag nog zo weinig van zijn", vertellen Jan en Barbara. Voor het fileerlokaal is in totaal 40.000 euro nodig waarvan er inmiddels 20.000 euro binnen is.
Foto: Fokke van Saane.
Benefietlunch
Chef-koks Willem Schaafsma, Albert Kooy en Michael Roest willen graag dat het fileerlokaal er komt en organiseren een informele benefietlunch op zondag 3 mei aanstaande van 13:00–17:00 uur in Restaurant Wannee, Rengerslaan 8 in Leeuwarden.De kosten bedragen 55 euro per persoon voor een vijfgangenlunch inclusief tafelwater, wijn en koffie. Voor vegetariërs en niet visliefhebbers is er een vegetarisch menu. Opgeven kan via deze link naar Couverts op de Facebookpagina van de 'Goede Vissers Benefiet Lunch' of de Facebookpagina van Willem Schaafsma. Er zijn 90 plaatsen en vol = vol. De netto-opbrengst gaat naar de crowdfundingsactie.
Mensen kunnen ook een donatie doen voor het crowdfundingsproject door in de voorverkoop op www.crowdaboutnow.nl/tailand alvast diverse visproducten en vistochten te bestellen. Het crowdfundingsplatform staat onder toezicht van de overheid (AFM).