Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-vleesvervangers grootste marktaandeel met 22%

Vlaanderen: Biologische landbouw blijft een kleine maar groeiende sector

De groei van de bio-sector in Vlaanderen zette zich door in 2014. Het areaal bleef met 5.042 hectare (-0,5%) nagenoeg stabiel ten opzichte van 2013, terwijl het aantal biologische bedrijven toenam met 7% tot 343. Van deze bedrijven zijn er 43 ook nog gecertificeerd als verkooppunt. De gemiddelde bedrijfsgrootte van een bio-bedrijf bedraagt 14,7 hectare. Dit alles staat in het nieuwe jaarrapport over de biologische landbouw in Vlaanderen.

Het bio-areaal in Vlaanderen bestaat voor 48% uit grasland, boomkweek en grond in natuurbeheer, voor 17% uit bodembedekkers zoals klavers, voor 14% uit granen, voor 11% uit aardappelen, groenten en kruiden en voor 9% uit fruitteelt. 120 bio-bedrijven hebben dieren. Het aantal biologisch gehouden varkens en melkkoeien nam af met respectievelijk 53% en 6%, terwijl het aantal geiten en kippen met 5% en 3% toenam.



De Vlaamse overheid gaf in 2014 3,8 miljoen euro uit aan de biologische landbouwsector, bijna 7% meer dan in 2013. Het accent blijft op de ondersteuning van de productie en de producent liggen. 44% van de uitgaven komt terecht bij de bio-landbouwers, en het is vooral daar dat er een toename is. De grootste uitgavenpost is de hectarepremie, waarvoor 1,03 miljoen euro werd uitbetaald in 2014. 21% van het budget ging naar keten- en marktontwikkeling, een vijfde ging naar onderzoek- en kennisontwikkeling en de resterende 15% werd besteed aan de promotie van biologische producten en vormingsactiviteiten.

Ook de bio-bestedingen in Belgiƫ groeien in 2014 verder tot 435 miljoen euro (+3,8%), terwijl de totale voedingsbestedingen met 0,8% dalen. Vlaanderen heeft hierin een aandeel van 212 miljoen euro. Voor de totale bio-voedingsmarkt bedraagt het marktaandeel 1,8%. Binnen de verse voeding heeft bio een marktaandeel dat groter is dan 2% en gestaag verder groeit. Bio-zuivel is met 11% marktaandeel het sterkst groeiende segment en biologische vleesvervangers hebben met 22% het grootste marktaandeel. De klassieke supermarkt blijft het grootste distributiekanaal met een aandeel van 45,3%, maar de buurtsupermarkt en hard discount winnen terrein.

Klik hier voor her volledige jaarrapport.
Publicatiedatum: