Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Octrooi op paarse radijskiem onderuit

Woensdag 18 maart heeft de rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan in de zaak Cresco tegen Taste of Nature. Beide bedrijven zijn actief in de markt van spruit- en kiemgroenten. De uitspraak is in het voordeel van Cresco uitgevallen. De hele uitspraak van de rechtbank kunt u hier bekijken.

De rechtbank oordeelt dat de paarse radijskiemen al vóór het indienen van de octrooiaanvraag zijn tentoongesteld op een publieke bijeenkomst. Dat betekent dat de paarse radijskiemen niet nieuw meer waren en dus niet als 'uitvinding' geclaimd kunnen worden. Het octrooi is daarmee ongeldig geworden en Taste of Nature moet de proceskosten betalen. Voor Cresco betekent dit dat ze de paarste radijskiemen weer gewoon kunnen verkopen.

De rechtbank heeft zich niet uitgesproken over de principiële vraag of 'producten van klassieke veredeling' wel geoctrooieerd mogen worden. Daarvoor is het nog wachten op de uitspraak in de broccoli en tomatenzaak die loopt bij de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau. De uitspraak in deze zaak wordt binnenkort verwacht.

Bionext is blij met de uitspraak. "We zijn vooral blij voor Cresco die jarenlang hebben geprocedeerd en failliet dreigden te gaan als ze deze zaak zouden verliezen. Maar het blijft natuurlijk vreemd dat je op deze manier je recht moet halen. Voor ons is dit een bewijs dat octrooien nog steeds te makkelijk verleend worden. We hopen dat de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau snel een einde maakt aan octrooien op klassiek veredelde gewassen", aldus Maaike Raaijmakers van Bionext.

De eigenschap waar het in dit octrooi om gaat is een hoog anthocyanine gehalte dat gezondheid bevorderend zou zijn. De paarse radijskiemen zijn verkregen door het simpelweg kruisen en selecteren van genetisch materiaal uit de genenbank waar deze eigenschap al in zat. Kruisen en selecteren zijn klassieke veredelingstechnieken die al eeuwenlang worden toegepast door veredelaars en daarom zijn uitgezonderd van octrooieerbaarheid. De zaak bij de Hoge Kamer van beroep draait om de vraag of dit betekent dat ook producten van klassieke veredeling uitgezonderd zijn van octrooieerbaarheid.

Om meer maatschappelijke steun te krijgen voor een verbod op octrooi op planten en dieren en zo de politieke druk op te voeren, voert Bionext de campagne 'Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven'. Op www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit staat hoe u dit initiatief kunt ondersteunen. Volgens Bionext beperken octrooien op planten en dieren de innovatie in de veredeling en daarmee de diversiteit aan rassen voor onze voedselproductie. Dat leidt tot minder keuze voor veredelaars, boeren en consumenten en brengt de voedselzekerheid en biodiversiteit in gevaar.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: