Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ekoplaza transparant over prijsstijging zuidvruchten

'Daarom zijn onze zuidvruchten dit jaar duurder'

In een artikel in de lente-editie van Lekker Weten, een uitgave van Ekoplaza, is de biologische supermarktketen erg transparant over het feit waarom diverse biologische zuidvruchten dit jaar duurder zijn geworden:

Daarom zijn onze zuidvruchten dit jaar duurder
Zuidvruchten zijn veelzijdig, lekker en een gezonde variatie op suiker in veel gerechten. Maar opeens zijn sommige varianten vrij duur: door krapte op de markt ontstaat prijsstijging. Gelukkig kun je ze nog wel vinden bij Ekoplaza, dus kun je alsnog genieten.

Abrikozen

Ekoplaza haalt haar abrikozen uit Turkije. Na een zachte winter zijn de abrikozenbomen in het vroege voorjaar van 2014 bloesem gaan dragen: een moment waarop de abrikozenboom op z'n kwetsbaarst is. Omdat hierna een strenge vorstperiode aanbrak is maar liefst 80% van de totale abrikozenoogst verloren gegaan. Omdat er vrijwel geen alternatieve groeigebieden zijn, is het aanbod helaas zeer beperkt.

Vijgen

Uit een ander gebied in Turkije komen de vijgen. Toen het eigenlijk heel droog hoorde te zijn in dit gebied, regende het juist aanzienlijk. Dat heeft een effect op het rijpingsproces van de vijgen: vochtigheid zorgt voor donkere, gescheurde en beschimmelde vijgen, die niet meer verhandeld kunnen worden.


Rozijnen

Ekoplaza verkoopt Amerikaanse rozijnen. Behalve dat ook hier de omstandigheden niet optimaal zijn geweest - en er dus een lagere opbrengst is - heeft ook de dollarkoers grote invloed op de prijsstijging.

Sultana's

Ook de Sultana's komen uit Turkije. Toch is hier geen prijsstijging te zien, omdat deze grotendeels aan de westkust van Turkije groeien. Hier waren de omstandigheden uitermate goed en dat bracht een goede oogst.

Klik hier voor het magazine.

Bron: Lekker Weten
Publicatiedatum: