Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veel problemen met bodemkwaliteit in de landbouw:

Brede coalitie pleit voor beter bodembeheer

Ruim dertig organisaties, waaronder ZLTO en Greenpeace, gaan in gesprek over manieren om de bodem te verbeteren in praktijk en beleid. Op 19 en 20 maart komen ze samen in de Brabanthallen in Den Bosch om een brug te slaan tussen wat de maatschappij wil (geen mestoverschot, schoon drinkwater, gezonde leefomgeving) en wat boeren praktisch gezien kunnen realiseren. Het is voor het eerst dat zo'n gevarieerde groep organisaties met elkaar in gesprek gaat over goed bodembeheer.
 
Dat de FAO 2015 tot Jaar van de Bodem heeft benoemd is niet voor niets: bodemdegradatie door structuurbederf, biodiversiteitsverlies, uitputting en overbemesting speelt wereldwijd en zeker ook in Nederland en Vlaanderen. Boeren komen in toenemende mate problemen tegen bij het beheer van hun bodem. Het organische stofgehalte daalt, het bodemleven kwijnt weg, de structuur raakt verdicht.
 


De oorzaak van de problemen ligt onder andere in de eenzijdigheid van de landbouw (monoculturen), de toepassing van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en het gebruik van zware landbouwmachines. Piet Rombouts (Brabantse Milieufederatie): "Het korte termijn denken, uitsluitend gericht op snel en veel produceren, is funest voor de bodem. Het gaat een tijdje goed, maar daarna is de bodem niks meer waard."
 
Ondertussen komen praktische oplossingen voor duurzaam bodembeheer steeds meer in beeld. "De uitdaging van een gezonde bodem ligt erin de diversiteit onder en boven de grond zo groot mogelijk te maken. Daarmee creƫer je evenwicht", zegt Joost van Strien, akkerbouwer uit de Noordoostpolder en deelnemer aan Bodem Anders!. Die aanpak vraagt echter om een flinke inzet van zowel boeren als burgers.
 
Tijdens Bodem Anders! gaan boeren, burgers en belanghebbenden vanuit allerlei hoeken in gesprek met onder andere John Liu (filmmaker en ecoloog), Hans Huijbers (ZLTO), Volkert Engelsman (IFOAM) en met elkaar. Door te kijken naar successvolle initiatieven en gezamenlijke belangen te benoemen hopen zij elkaar hierin te vinden.

Voor meer informatie: www.voedselanders.nl
Publicatiedatum: