Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Oude systeem maakte de rijken rijker en de armen armer"

Fairtrasa viert 10-jarig bestaan

Tholen - De Fairtrasa Group viert dit jaar haar tienjarig bestaan. CEO en oprichter Patrick Struebi begon in februari 2005 met Fairtrasa door een een lading biologische Fairtrade avocado's van Mexico naar Rotterdam te verschepen. Inmiddels bestaat het Fairtrasa-team uit meer dan 100 werknemers en is Fairtrasa gegroeid tot een groep van vijftien bedrijven in twaalf landen. Zo'n 6.500 kleinschalige biologische en Fairtrade gecertificeerde telers worden vertegenwoordigd door Fairtrasa.

Het jubileum werd begin februari gevierd tijdens de Fruit Logistica, op vrijdag 6 februari. Ook op de BioFach (11 tot en met 14 februari) was Fairtrasa van de partij. Patrick gaf in Neurenberg desgevraagd aan dat zijn bedrijf momenteel een stuk groter is dan hij ooit had kunnen verwachten. "Tijdens een vakantie in Mexico kwam ik erachter dat het handelssysteem dat daar gehanteerd werd de 'rijken rijker maakte en de armen juist armer'. Ik ging niet op reis met als doel om op een idee voor een nieuwe onderneming te komen, maar uiteindelijk is dit wel gebeurd. Het begon met een lading Mexicaanse avocado's en ik had nooit verwacht dat het bedrijf zo groot zou worden."



Fairtrasa is tien jaar later wereldwijd actief, waarmee de naam eigenlijk al achterhaald is. De 'sa' in de naam staat namelijk voor 'South-America', het werelddeel waarop de activiteiten in eerste instantie gericht waren. Fairtrasa ondersteunt kleine telers in ontwikkelingslanden en verbindt hen aan internationale markten. "Ons doel is om kleinschalige telers uit de armoede te halen. We hebben een model gecreëerd met enorme impact", aldus Patrick, die in de loop van de tijd diverse awards gewonnen heeft voor zijn werkwijze. Zo heeft hij in 2014 de 'Social Entrepreneur Award of the Year 2014' in de wacht gesleept.


Het Fairtrasa-team op de Fruit Logistica in Berlijn.

Het 'farmer-development model' waar Fairtrasa mee werkt is actief op drie niveaus. Zo biedt het bedrijf steun aan kleinschalige zelfvoorzienende telers die over onvoldoende financiële en technische middelen beschikken om hun land op een productieve manier te bewerken. Zij worden geholpen om een gewasontwikkelingsstrategie op te zetten, gecombineerd met de technische know-how en financiële middelen. Fairtrasa is er ook voor semi-ontwikkelde telers met een productief gewas, maar zonder technische know-how, die hun producten over het algemeen aan tussenpersonen of op de lokale markten verkopen. Fairtrasa ondersteunt hen met voorfinanciering en bij de certificering en logistiek. Ook ontwikkelde boeren met een gewas van hoge kwaliteit die hun producten op de lokale en/of exportmarkten verkopen kunnen bij Fairtrasa terecht.

Voor meer informatie:

Patrick Struebi
Fairtrasa International AG

Technoparkstrasse 1
8005 Zurich (Switserland)
+41 444407878
Patrick.struebi@fairtrasa.com
www.fairtrasa.com