Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische sierteelt heeft steun nodig om te groeien

Tholen - Liesbeth Schellekens teelt al ruim twintig jaar bloemen op haar kwekerij Bisselingskaat in Wehl. Ze is lid van bloemenveiling Plantion in Ede en al haar bloemen worden via deze veiling verhandeld. Ze mag haar bedrijf sinds oktober 2014 officieel biologisch noemen. "Toen heb ik het bio-certificaat ontvangen, maar ik werk al van begin af aan volgens de biologische uitgangspunten. Eerder vond ik de certificering te duur, maar ik heb op de valreep gebruik kunnen maken van de subsidieregeling die op 31 december 2011 afliep", aldus Liesbeth.


Links Liesbeth in het veld. Foto's: Sjon Heijenga.

Bio-certificaat nog onbekend

Liesbeth wil niet anders dan biologisch telen, zo vertelt ze. "Voor mij is een andere werkwijze geen optie. Ik merk gelukkig dat vanuit de consumenten de vraag naar biologische bloemen op dit moment groeiende is. Sowieso is er waardering voor bloementelers die schoner produceren." Om het bio-certificaat te verkrijgen heeft ze uiteindelijk alleen de meststof iets aan hoeven passen. Volgens haar is het keurmerk biologisch nog onbekend in de sierteelt. "Ik merk dat consumenten het keurmerk wel waarderen, maar dat er weinig mogelijkheden zijn om specifiek biologische bloemen te kopen in de winkel."



Liesbeth voorziet voor de komende tijd geen grote groei op de biologische bloemenmarkt. "Er leek meer interesse voor de bio-bloementeelt te komen, maar daar ben ik nu niet meer zo van overtuigd." Ze had het afgelopen jaar contact met een aantal jonge mensen die willen beginnen in de biologische bloementeelt. Het blijkt dat het vinden van het juiste afzetkanaal een struikelblok is. "Ik vind dat starters in de biologische bloementeelt meer gesteund moeten worden. Ik heb nu zelf vijf jaar subsidie, echter als het bio-certificaat me uiteindelijk geen meeropbrengst oplevert, waarom zou ik daar dan 650 euro per jaar voor gaan betalen?"


Foto: Sjon Heijenga.

Meer waardering voor biologisch

Liesbeth teelt op 0,6 hectare biologische bloemen. Het zijn bijzondere soorten seizoensbloemen geplukt van vaste planten en siergrassen. Haar bedrijf is gevestigd in een landbouwgebied waar vooral veel veeteelt bedreven wordt. "Ik ben één van de weinigen in deze streek die actief is in de sierteelt. Toen ik hiermee in 1993 begon keken ze ervan op, zeker omdat ik niet tegen onkruid spoot. Inmiddels is er meer waardering voor deze werkwijze, biologisch bewijst zich als een manier van telen die beter is voor mens en natuur."

Ze merkt dat enkele reguliere bloementelers er inmiddels bewust voor kiezen om schoner en energiezuiniger te telen. "Ik denk dat deze ontwikkeling doorzet. Het is goed dat Greenpeace onlangs een onderzoek naar buiten bracht waaruit bleek dat op planten en bloemen, gekocht in tuincentra, residuen van onder andere verboden pesticiden zitten. Link naar dit onderzoek: Het is fijn dat deze organisatie de siertuinbouw eens onder de loep neemt en de boel wakker schudt."


Calamagrostis brachytricha.

Afzet noodgedwongen via veiling

Ze zet haar bloemen als één van de weinige biologische bloementelers via de veiling af. "Ik heb moeten kiezen voor een vast aanbod, met vrij weinig soorten, anders is de bloementeelt voor mij niet rendabel. Want: hoe meer soorten ik voor de klok breng, hoe duurder het voor mij wordt." Het liefst zou Liesbeth met haar bloemen de 'groene' consument bereiken die echt op zoek is naar biologisch. "Of mijn huidige afzet via de veilingklok dat bewerkstelligd is de vraag. Op dit moment ben ik nog zoekende."


Miscanthus sinensis Subrosa.

Steun nodig voor groei

Het bio-aandeel is dus nog heel erg klein op de Nederlandse bloemenmarkt. Het is volgens Liesbeth een uitdaging om te zorgen dat er meer aanbod van biologische bloemen komt. "De biologische teelt is op dit moment een onbekend fenomeen in de sierteelt. Er zijn al enkele bloemisten die specifiek biologische bloemen verkopen en ik hoop dat dat er in de toekomst meer zullen zijn. Wanneer de vraag naar biologische bloemen groter wordt, ontstaat er op den duur vanzelf meer aanbod. Dan zullen bloementelers merken dat omschakelen naar biologische teelt loont en voor jonge mensen is het makkelijker om te starten. Misschien dat de bloemenveiling biologische telers een hand toe willen reiken en de veilingkosten voor bio-gecertificeerde leden wil verlagen"
 
Voor meer informatie:

Liesbeth Schellekens
Bisselingskaat
Kwekerij van biologische bloemen
06 11728894
Twitter: @bisbb
bisselingskaat@hetnet.nl