"Bavo van den Idsert: "Biologische sector heeft lobby goed georganiseerd"

Bionext verwacht groei van 10% in 2015

Tholen - Bionext-directeur Bavo van den Idsert kijkt met een goed gevoel terug op 2014 en ook voor het nieuwe jaar heeft hij positieve verwachtingen. "De biologische sector zit duidelijk niet stil en ik verwacht dat deze stimulans gaat leiden tot een gezonde groei van 10% in 2015", aldus Bavo.

Lobby goed georganiseerd

Hij is tevreden over de reactie van de landbouwraad op het Commissievoorstel voor een nieuwe biologische verordening, afgelopen maandag 15 december. "De zorgen over het zwakke voorstel van de Commissie waren te groot en daardoor werd een wettelijk bindend deelakkoord over de eerste 19 artikelen verworpen. Dit is heel belangrijk en het toont aan dat de Nederlandse en internationale biologische sector de lobby goed georganiseerd heeft en verrekte goed weet welke kant we op moeten."

Bavo geeft aan dat het beter is om met verstand en beleid aan de slag te gaan met de nieuwe verordening. "De biologische sector heeft er veel meer aan wanneer alleen de gewenste verbeterpunten op het gebied van import, controle en beperking van uitzonderingen in de bestaande wetgeving worden opgenomen."

Stagnatie supermarktverkopen voorbij

De directeur is ook te spreken over het feit dat de stagnatie in de supermarktverkopen rond de zomer weer is vlot getrokken. "Deze verkoopstagnatie in supermarkten is in juni 2013 ingezet door het prijsgevecht dat toen losgebarsten is. Dat ging ten koste van biologische schapposities en aandacht voor kwaliteit. Nu alle supermarkten naar elkaar toe gekropen zijn, is er weer behoefte aan onderscheid, vooral ook aan de bovenkant van de markt. AH heeft vanaf de zomer nieuwe impulsen gegeven en Jumbo start binnenkort met zijn eigen biologische huismerk. En Plus zit al langer op de duurzame profilering en dat levert ze groei op. En ook de gespecialiseerde biowinkelsector zit niet stil. Dat is onder meer te zien aan de gewaagde nieuwe concept-store die EkoPlaza eind november in Amsterdam geopend heeft. En ik verwacht meer nieuwe nieuwe biowinkelconcepten in 2015."

Bio-beurs

Voor 2015 verwacht Bavo dat de groei weer boven de 10% kan uitkomen. "We denken dat de Bio-beurs daar een kleine bijdrage aan kan gaan leveren. Het is mooi om iedereen binnen de sector begin volgend jaar op deze beurs bij elkaar te hebben. Er gaat niets boven de fysieke ontmoeting tussen klant en leverancier, tussen groothandel en winkelier, tussen teler en coöperatie- en/of verenigingsleden, tussen topkok en restauranthouder, tussen onderzoeker en teler, tussen beleidsmakers en natuurbeschermer."

Bionext is verheugd over de grote belangstelling voor de beurs: "Met circa 230 exposanten is de beursvloer momenteel al voor 95 procent gevuld. Ook bieden we een sterk inhoudelijk programma, dat op de website staat. En het eten op de Bio-beurs wordt voortreffelijk, er is zelfs een sterrenrestaurant met een beperkt aantal couverts op de woensdagavond. We rekenen erop dat de Bio-beurs een daverende aftrap van 2015 wordt. Zorg dat je erbij bent en registreer je zo snel mogelijk via de website. Het kost bijna niks en je kan dan zo doorlopen bij de entree."

Voor meer informatie: van.den.idsert@bionext.nl, www.bio-beurs.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.