"Jan Velema: "Eeuwig zonde wanneer rassen verdwijnen"

Veelzijdig aanbod zaden in kleinverpakking bij de Zaderij

Tholen - De webshop van de Zaderij is online gegaan. In de webshop zijn biologische zaden van oude en nieuwe rassen, regionale selecties en Nederlandse toprassen verkrijgbaar. Oprichter Jan Velema: "Bij de Zaderij selecteren en verkopen we de beste rassen voor kleine telers. We verkopen zaad in kleinverpakking. Het gaat om zaad van eigen teelt, van boeren en tuinders en van moderne rassen van professionele zaadbedrijven. De zaden van bijvoorbeeld Bejo en Vitalis waren tot nu toe niet beschikbaar in deze hoeveelheden. Dit is ideaal voor moestuinders en kleinschalige telers die veel verschillende gewassen telen."
 
Jan heeft de Zaderij in Voorst in 2013 opgericht. Hij beschikt over 35 jaar ervaring in de zaadteelt en plantenveredeling. Zo heeft hij vijftien jaar bij een zaadbedrijf als veredelaar gewerkt en twintig jaar als oprichter/directeur bij Vitalis Biologische Zaden. "Ik ben twee jaar geleden bij Vitalis gestopt en deze nieuwe uitdaging aangegaan."
 

Jan Velema in de kas bij een oud spitskoolras, de 'Vroege Sappemeerse Spitskool'.

Naast biologische zaden van oude en nieuwe rassen, regionale selecties en Nederlandse toprassen verkoopt de Zaderij ook zaden van eigen selecties, van echte tuindersselecties en van professionele kweekbedrijven. "De meest bijzondere zaden in ons assortiment zijn de regionale rassen. Dit zijn zaden die de boeren en tuinders zelf telen. Om tegenwoordig over echte streekrassen en authentieke tuindersselectie te kunnen beschikken is het nodig om zulke rassen ook regionaal in stand te houden en te vermeerderen", vertelt Jan.

De historische rassen in de webshop verzamelt Jan uit genenbanken. "Dit doe ik echt vanuit historisch oogpunt. Zo heb ik het afgelopen jaar bijvoorbeeld 170 oude slarassen beschreven. Het is eeuwig zonde dat veel rassen verdwenen zijn omdat ze niet meer worden geteeld." Jan is ook van plan om in 2015 zo'n 200 verschillende soorten bonen te gaan telen. "Deze oude rassen ga ik vervolgens allemaal beschrijven."

Voor meer informatie:

Jan Velema
De Zaderij B.V.
Appenseweg 7
7383 BA Voorst
0575 785738
J.velema@zaderij.nl
www.zaderij.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven