Biologische landbouw kan wel degelijk concurreren met de conventionele teeltmethoden. Dit blijkt uit een groot onderzoek van de 'University of California, Berkeley'. De opbrengst van bio-landbouw ligt weliswaar lager dan die van de conventionele landbouw, maar het verschil is beduidend kleiner dan tot dusver is aangenomen. De universiteit heeft een systematisch overzicht opgesteld van meer dan 100 vergelijkende studies van biologische en conventionele landbouw. Hieruit blijkt dat de gewasopbrengsten van de biologische landbouw hoger zijn dan eerder gedacht.
En het zou nog beter kunnen. Volgens de onderzoekers zijn er zeker nog mogelijkheden om het gat in de productiviteit tussen biologische gewassen en conventionele landbouw nog verder te doen krimpen.
Het onderzoek weerlegt dus de aanhoudende perceptie dat biologische landbouw de wereld niet kan voeden. De onderzoekers voerden een meta-analyse uit op basis van 115 studies - een dataset die drie keer groter is dan eerder gepubliceerd werk - waarin de biologische en gangbare landbouw vergeleken wordt. De onderzoekers concluderen dat de biologische rendementen gemiddeld ongeveer 19,2 lager liggen dan conventioneel, een kleiner verschil dan in eerdere ramingen.
Ze wezen er verder op dat de beschikbare studies vaak bevooroordeeld zijn in het voordeel van de conventionele landbouw, waardoor de kans bestaat dat het opbrengstverschil onterecht hoger in wordt geschat. De onderzoekers zijn zelfs van mening dat het opbrengstverschil nog verder verkleind kan worden door de methoden die in de biologische landbouw gebruikt worden om de productiviteit te optimaliseren. Het telen van verschillende gewassen op één veld en gewasrotatie kan het verschil zelfs reduceren tot respectievelijk 9 en 8 procent.
De opbrengsten zijn ook afhankelijk van het soort gewas dat geteeld wordt, vonden de onderzoekers. Er waren geen significante verschillen in de opbrengst tussen biologisch en conventioneel geteelde peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen.
De onderzoekers suggereren dat de biologische landbouw een zeer concurrerend alternatief kan zijn voor de industriële landbouw als het gaat om de productie van voedsel.
Klik hier voor meer informatie.
Abonneren
Vacatures
Onderzoekers Berkeley University:
"Opbrengstverschillen tussen biologisch en conventioneel kleiner dan verwacht"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams Minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"