Lekker eten krijgt een centrale plaats op de Bio-beurs die op 21 en 22 januari wordt gehouden in de IJsselhallen in Zwolle. In het restaurant en op het Foodplein wordt gekookt door kopstukken van de Dutch Cuisine, zoals Albert Kooy en Niven Kunz.
De uitgangspunten van de Dutch cuisine – vastgelegd in de Nieuwe Nederlandse Keuken van meesterkok Albert Kooy - zijn dat een gerecht niet alleen zeer smaakvol, maar ook duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds moet zijn. Verse groenten spelen de hoofdrol, vlees en vis worden vaak als garnituur gebruikt. Ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de eigen omgeving en passen bij het seizoen. Deze uitgangspunten, die onder andere gebruikt worden door het Koksgilde, sluiten naadloos aan bij die van de biologische teelt en voedselproductie.
Op de Bio-Beurs komt de Dutch cuisine tot leven in kookdemonstraties, workshops, inleidingen, en natuurlijk veel proeverijen. Voor restaurateurs, chefs, gastvrouwen en -heren, sommeliers, F&B- managers en facilitair managers een bron van inspiratie. Naast Albert Kooy zijn de volgende chefs aan het werk te zien:
Niven Kunz, opgeleid in De Librije, is houder van een Michelinster. Hij hanteert de 80/20-filosofie: in zijn keuken gaan groenten altijd voor. Vlees en vis beperkt hij tot het hoognodige. Niet alleen uit ideëel oogpunt, maar vooral omdat hij koken met groenten het mooist vindt.
Femke van den Heuvel, bekend van de VIP Health & Nutrition koksopleiding, behaalde in juni de tweede prijs bij de internationale kookwedstrijd The Vegetarian Chance, achter de Italiaanse topkok Daniela Cicioni. De jury prees haar vakkennis, creativiteit en het gebruik van louter Nederlandse biologische ingrediënten. Van den Heuvel heeft oog voor de teler achter het product, de productiewijze en de impact ervan op het milieu.
Leendert Scholtus, geschoold bij De Librije, gaf de Echoput in Hoog Soeren de Michelinster terug die het restaurant in 2005 was kwijtgeraakt. Scholtus deed dit al in het eerste jaar nadat hij bij de Echoput aantrad. Inmiddels heeft hij een eigen restaurant, de Goudplevier in Peize, en staat hij al weer in de Lekker Top 500.
De Bio-beurs is een initiatief van Bionext en Libéma. Voor meer informatie over de Bio-beurs en kaartverkoop: www.bio-beurs.nl.
Abonneren
Vacatures
Kopstukken Dutch Cuisine koken op Bio-beurs
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-20 EKO-restaurants pakken prijzen bij Gaia Green Awards
- 2023-09-19 Nederlanders besteden recordbedrag aan consumptie buitenshuis
- 2023-08-31 Met de boer aan tafel bij The Harvest
- 2023-08-21 Werkspoorcafé De Leckere overgenomen door speciaalbiercafé De Proefzaak
- 2023-08-08 "Het maakt mij niet uit of ik voor 50 of 500 man kook"
- 2023-08-07 Raamsticker vertelt consument waar hij welkom is met eigen beker en bakje
- 2023-07-17 "Gemaakt van citroenen die een klein deukje hebben"
- 2023-07-10 Finalisten achtste editie Gaia Green Awards bekendgemaakt
- 2023-06-28 Cateraar start pilot met true pricing
- 2023-06-15 Horecazaak met mooiste terras van Schoten heeft nieuwe uitbater: bierarchitect Paul serveert alleen bio in Vordenstein
- 2023-06-06 Nu ook biologische fairtrade stroopwafeltjes voor bij de koffie of thee
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'