Lekker eten krijgt een centrale plaats op de Bio-beurs die op 21 en 22 januari wordt gehouden in de IJsselhallen in Zwolle. In het restaurant en op het Foodplein wordt gekookt door kopstukken van de Dutch Cuisine, zoals Albert Kooy en Niven Kunz.
De uitgangspunten van de Dutch cuisine – vastgelegd in de Nieuwe Nederlandse Keuken van meesterkok Albert Kooy - zijn dat een gerecht niet alleen zeer smaakvol, maar ook duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds moet zijn. Verse groenten spelen de hoofdrol, vlees en vis worden vaak als garnituur gebruikt. Ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de eigen omgeving en passen bij het seizoen. Deze uitgangspunten, die onder andere gebruikt worden door het Koksgilde, sluiten naadloos aan bij die van de biologische teelt en voedselproductie.
Op de Bio-Beurs komt de Dutch cuisine tot leven in kookdemonstraties, workshops, inleidingen, en natuurlijk veel proeverijen. Voor restaurateurs, chefs, gastvrouwen en -heren, sommeliers, F&B- managers en facilitair managers een bron van inspiratie. Naast Albert Kooy zijn de volgende chefs aan het werk te zien:
Niven Kunz, opgeleid in De Librije, is houder van een Michelinster. Hij hanteert de 80/20-filosofie: in zijn keuken gaan groenten altijd voor. Vlees en vis beperkt hij tot het hoognodige. Niet alleen uit ideëel oogpunt, maar vooral omdat hij koken met groenten het mooist vindt.
Femke van den Heuvel, bekend van de VIP Health & Nutrition koksopleiding, behaalde in juni de tweede prijs bij de internationale kookwedstrijd The Vegetarian Chance, achter de Italiaanse topkok Daniela Cicioni. De jury prees haar vakkennis, creativiteit en het gebruik van louter Nederlandse biologische ingrediënten. Van den Heuvel heeft oog voor de teler achter het product, de productiewijze en de impact ervan op het milieu.
Leendert Scholtus, geschoold bij De Librije, gaf de Echoput in Hoog Soeren de Michelinster terug die het restaurant in 2005 was kwijtgeraakt. Scholtus deed dit al in het eerste jaar nadat hij bij de Echoput aantrad. Inmiddels heeft hij een eigen restaurant, de Goudplevier in Peize, en staat hij al weer in de Lekker Top 500.
De Bio-beurs is een initiatief van Bionext en Libéma. Voor meer informatie over de Bio-beurs en kaartverkoop: www.bio-beurs.nl.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Eosta overgenomen door Anders Invest
- "High oleïc pinda's bevatten meer goede vetten dan andere pinda's"
- In huisstof op boerderijen zitten grote aantallen bestrijdingsmiddelen, blijkt uit nieuw onderzoek
- Lidl zet in op biologische huismerken
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport
- 2023-01-10 "Klimaatlabels hebben sterke invloed op duurzame voedselkeuze"
- 2023-01-10 Anne&Max wil vestiging in Leeuwarden openen
- 2023-01-05 Instock redde meer dan 400.000 kilo voedsel in 2022
- 2023-01-05 Omzet Sligro Food Group weer boven niveau pre-Covid
- 2023-01-03 Drees Peter van den Bosch vertrekt als Algemeen Directeur Hutten
- 2022-12-23 André Brouwer draagt zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over
- 2022-12-23 Provincie Brabant zet in op 50% biologische bedrijfscatering
- 2022-12-08 Bio- en ecoproducten van Nutribel nieuw bij QSTA
- 2022-11-16 Naturland pleit voor ten minste 50% biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines
- 2022-11-15 Boeren die duurzaam produceren hebben streepje voor bij cateraar Hutten
- 2022-11-14 Overweldigend veel animo voor investeringsronde SLA
- 2022-11-08 "Bio heeft mij enorm veranderd - in Colombia had ik er nog nooit over gehoord"
- 2022-10-10 Nieuw kookboek: Delicious Switch
- 2022-10-07 "We zetten vol in op duurzame koekjes en verpakkingen"
- 2022-10-06 Patiënten Tjongerschans eten biologisch van Botmas
- 2022-09-29 Exki krijgt 12,5 miljoen euro van overheden voor doorstart
- 2022-09-29 Pilot met True Pricing bij Triodos