Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bollentelers reduceren kunstmest en bestrijdingsmiddelen met zo'n 30%

De bollentelers van de vereniging 'Natuurlijk leven, natuurlijk telen' wilden een reductie in het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen met zo'n 30%. En dat is gelukt. Hoe? Door zich te richten op de bodem. "Zo nemen we onze verantwoordelijkheid. En zijn we een verbod van middelen voor", stelt bollenteler John Huiberts. Op 24 oktober 2014 bezocht gedeputeerde Jaap Bond, provincie Noord-Holland, de groep bollentelers en hij was onder de indruk van hun veelzijdige en bodemgerichte aanpak.
 
De bollentelers van 'Natuurlijk leven, natuurlijk telen' experimenteren volop en richten zich op een vruchtbare bodem. Zo heeft bollenteler John Huiberts van zijn 74 hectare bollen een kwart in rustteelten, bijvoorbeeld met groenbemesters. Ze verstoren de bodem zo min mogelijk door te werken met niet-kerende grondbewerking. "Je moet de bovenlaag van de bodem juist met rust laten", stelt teler John Huiberts. De bollen worden met een innovatieve plantmachine direct in de afgemaaide groenbemester geplant: de machine tilt de bovenste bodemlaag als een 'graszode' op, plant de bollen eronder en legt de zode weer terug. Dat scheelt ook nog werkgangen. Een sterke plant en bodem bereiken de telers ook met plantversterkende en bodemversterkende middelen. Zoals een plantenversterkende 'thee' van gedroogd gras geoogst in natuurgebieden: hiermee spuiten maakt de bollen onaantrekkelijk voor luizen, is de ervaring van de telers. Ook innoveren de telers met het maken van compost.
 
De biodiversiteit neemt met 'Natuurlijk leven, natuurlijk telen' zowel onder als boven de grond toe. Patrijzen schuilen in de groenbemesters en bloemenstroken langs de akker met bollen. De akkerrand bewijst zijn kracht doordat er veel insecten in zitten die plagen weer bestrijden. Naast werken aan afzet met een milieuvriendelijk keurmerk voor de samenwerkende groep van circa 30 telers, is teler John Huiberts nu ook biologisch bollenteler. Zes hectare van zijn bollenteelt is aangemeld bij Skal als 'biologisch'. "Ik hoop er ook van te leren", zegt de teler. Afzet van dit diverse biologische assortiment is nog welkom.
 
Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland is tijdens zijn bezoek aan het bedrijf van John Huiberts onder de indruk van de veelzijdige aanpak van de telers, en hoopt dat ze hun lessen en successen met andere telers willen blijven delen. Met ruim 1200 hectare aaneengesloten bollenteelt is de sector immers heel belangrijk voor Noord-Holland. BioValley steunde de experimenten van de groep natuurlijke bollentelers met een financiƫle bijdrage en kennisuitwisseling.
 
Voor meer informatie: www.biovalley.nl
Publicatiedatum: