Aandacht voor toepassing mulchfolie en gebruik maaimeststoffen

Open kennisnetwerkbijeenkomst bij De Waog trekt 35 belangstellenden

Dinsdagmiddag 14 oktober werd bij biologische tuinderij De Waog in Neer een open kennisnetwerkbijeenkomst gehouden. Maar liefst 35 personen waren aanwezig bij deze bijeenkomst, georganiseerd door DLV Plant, Kamer van Koophandel Arnhem en Bionext.

Jos van Hamont, DLV Plant: "De opkomst was verrassend hoog, maar er is dan ook een hoop te zien op dit bedrijf. Joep van de Bool vertelde enthousiast over de geschiedenis van het bedrijf en ging uitgebreid in op de keuzes die gemaakt zijn voor de introductie van de teelt en het gebruik van maaimeststoffen en de toepassing van mulchfolie. De toepassing van maaimeststoffen lijkt vrij duur in vergelijking met organische mest, maar als het per kilo stikstof nagerekend wordt kan het zelfs voordeliger uitpakken. Hierbij is het percentage stiktstof in het maaisel de belangrijkste factor."De voor- en nadelen van zowel maaimeststoffen als biofolie en crêpepapier werden door Jos van Hamont van DLV nog eens samengevat alvorens er een rondje over het bedrijf werd gemaakt. Hier was ook veel belangstelling voor de teelt van Yakon, een tropisch wortelgewas die toch wel mogelijkheden lijkt te bieden voor de teelt in Nederland.

Terug in de schuur werd er door Marian Blom van Bionext en José van Gerven van KvK uitgelegd hoe de belangenhartiging in de biologische sector is georganiseerd, via Bionext, het Biohuis, LTO en Bioplant. Voor de biologische akker- en tuinbouw is Bioplant een belangrijk landelijk overlegplatform. En met name in het oosten en zuiden van het land is de vertegenwoordiging in Bioplant nog niet georganiseerd.

Het DLV kennisnetwerk zou als kapstok kunnen dienen voor de onderlinge contacten maar ook kunnen functioneren als doorgeefluik van geluiden uit het werkveld. Van de andere kant zouden beleidszaken door Bionext via deze groepsbijeenkomsten gecommuniceerd kunnen worden. Bionext en DLV werken dat idee wat verder uit.

Op dinsdag 18 november zal op het bedrijf Kleinbroekhuizen in Wehl (bij Doetichem) een volgende bijeenkomst georganiseerd worden. De uitnodiging hiervoor zal binnenkort weer breed verspreid worden.

Jos van Hamont
DLV Plant
06 53375257
j.vanhamont@dlvplant.nl

Biologische Tuinderij 'de Waog'
Dijk 2
6086 AM Neer
www.boerwiel.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven