Biologische landbouw draagt hieraan bij

VPRO Tegenlicht over ecologisch herstel

Ecologisch herstel is mogelijk, laat het programma Tegenlicht van de VPRO zien. Kijk dus aanstaande zondag 5 oktober naar NPO 2 om 21:05-22:00 uur.

Als voorproefje zie je hieronder enkele passages uit de aankondiging (bron: VPRO Gids): "Het draait allemaal om de bodem", zegt Louise Vet, directeur van het Nederlandse Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). "De bodem is het meest waardevolle wat we hebben op de aarde. Bijna alles wat de natuur ons geeft heeft met de bodem te maken. Je vindt er de grootste biodiversiteit op aarde."

Wereldwijd is inmiddels twintig procent van de landbouwgrond in staat van niet functioneren. Met dank aan de mens. "Het gaat om vernietigde grond, geërodeerd, er zitten geen nutriënten meer in. Daardoor is een nieuwe evenwichtssituatie ontstaan, waar je moeilijk weer uitkomt. Althans, dat dachten we tot voor kort."Het vervolg op Groen goud, waarvoor Tegenlicht voor het eerst gebruik heeft gemaakt van drones om te filmen, laat weer een aantal mooie voorbeelden van ecologisch herstel zien. In het noordoosten van India toverde 'Forest Man' Jadav Payeng zo ongeveer eigenhandig een weggespoelde en uitgeputte vlakte om in een biodivers bos waar zelfs weer tijgers en neushoorns rondlopen. In Spanje is een boer druk bezig 25 hectare grond te redden van de verwoestijning. En in de woestijn nabij Caïro bouwde de antroposofische farmacoloog Ibrahim Abouleish de florerende gemeenschap Sekem op, waar biologische landbouw centraal staat.

Vooral dat laatste is een fascinerend verhaal. Van Hattum: "Abouleish ging middenin de woestijn boeren en wist een bloeiend bedrijf op te bouwen, waar ze sinds 2007 actief aan bodemherstel doen. Vanuit die vruchtbare grond komen ze tot allerlei sociale innovaties, waaronder een school, een crèche en een universiteit. Het is bijna een soort Star Trek: een prachtige wereld, met een luikje naar de vreselijke buitenwereld."

Lees hier het hele artikel.

VPRO Tegenlicht: Groen goud 2
Zondag 5 oktober, NPO 2, 21:05-22:00 uur

Bron: Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven