Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-teelt heel uitdagend en de ziektedruk valt reuze mee"

Advies voor potentiële omschakelaars: gewoon doen!

Tholen - Voor degenen die nog twijfelen over omschakeling, heeft bio-teler Dennis van de Weerd een duidelijk advies: "Ik kan hen aanraden om het gewoon te doen." Dennis heeft zelf na de omschakeling veel waardering gekregen voor de biologische werkwijze. "Het werk is heel uitdagend. Dat hoor ik ook vaak van andere omgeschakelde telers. Het leuke is dat je als bio-teler veel meer met je gewas bezig." Hij waardeert ook de openheid binnen de bio-branche. "Er is veel onderling overleg en ook wij leren zelf nog iedere dag bij."

Ziektedruk valt mee

Dennis betreurt het dat veel potentiƫle omschakelaars met name de ziektedruk vrezen. "Dit valt reuze mee. Ik hoor omgeschakelde bio-telers eigenlijk weinig over ziekten en plagen. Onkruid is een veel groter ding. Daarmee voer je als bio-teler echt een oorlog. En als je die gewonnen hebt, ben je al heel ver."
 
De bio-teler adviseert dus vooral om niet te bang te zijn: "Je moet het gewoon proberen en door de bio-teeltwijze zelf te ervaren zul je zien dat het gewas anders groeit wanneer je het biologisch teelt. Door het gewas in eigen tempo te laten groeien lossen veel problemen zich vanzelf op. In het echte leven hoef je ook niet om elk wissewasje naar de dokter te gaan. Prei is hier een goed voorbeeld van. Dit groeit prima op ons biologische bedrijf, terwijl we op het reguliere bedrijf erg veel moesten spuiten tegen de bladvlekziekte."

Dennis geeft verder aan dat je als biologische teler met een ruime vruchtwisseling tegenvallers in bepaalde gewassen ook kunt opvangen. "Ik teel bijvoorbeeld zeven verschillende gewassen, daardoor kan ik een mindere opbrengst in een bepaald gewas compenseren."

Omschakeling

Toen Dennis van de Weerd in 2001 een landbouwbedrijf in Lelystad kocht, besloot hij dit bedrijf meteen om te schakelen naar biologisch. "Na de landbouwschool dacht ik dat deze 'geitenwollensokken-werkwijze' niks voor mij was. Ik ben vervolgens echter in loonwerk voor mezelf begonnen en heb daardoor gezien dat het ook anders kan. Toen we ons bedrijf kochten was het de vraag of we op de oude manier verder zouden gaan of dat we beter konden omschakelen. We zijn de uitdaging aangegaan en hier heb ik geen moment spijt van gehad."

Voor meer informatie:

Dennis van de Weerd
Van de Weerd Pompoenen
Bronsweg 41
8222 RB Lelystad
06 53352268
0320 228304
info@weerdpompoenen.nl