Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel pompoenen nu zichtbaar, kunnen geoogst worden"

Actuele tips rond pompoen en krotenoogst

De biologische bedrijfsadviseurs van DLV Plant geven in Biovaria actuele teelttips voor biologische akkerbouwers en tuinders. Dit varieert van teeltaspecten tot bewaring, mechanisatie en wettelijke regelgeving. Daarnaast wordt er enkele keren per jaar een bijlage geschreven die dieper ingaat op relevante ontwikkelingen die interessant zijn voor de biologische landbouw. Dit keer gaan de adviseurs in op het oogsten van groten en de pompoen. Mail voor meer informatie over Biovaria naar Christoffel den Herder (c.denherder@dlvplant.nl) of bel naar 06 12155131.

Kroten oogsten

De meeste kroten beginnen inmiddels al zoveel maat te krijgen dat ze tegen elkaar aan gaan groeien. Vooral voor de versmarkt is het niet gewenst dat ze door het drukken platte zijdes krijgen. Vanaf dan is het tijd om de oogst te starten. Bij de oogst is het vooral belangrijk zo min knolbeschadiging te veroorzaken omdat dat altijd invalspoorten geeft aan schimmel- en bacterieziektes later in de bewaring. Het loof van de kroten kan enkele uren eerder geklapt worden, zodat dit al kan indrogen. Klap het loof zo hoog dat ook de grootste kroten onbeschadigd blijven. Rooien kan bij ruggenteelt met de klembandrooier. Bij beddenteelt is het gebruikelijk de aardappelrooier te gebruiken zonder diabolorollen en een volvelds beitelset erin. Rooi diep genoeg om rooischade aan de onderzijde te voorkomen.

De bewaartemperatuur van kroten is relatief warm: 4-7 graden bij 95% RV. Dit kan vaak prima met buitenluchtkoeling, anders bijvoorbeeld in een peencel met mechanische koeling. De bewaartemperatuur is belangrijk voor de kwaliteit. Warmer of kouder dan 4-7 graden maken dat kroten niet meer 'leven' waardoor ze gummiachtig worden en hun smaak en kleur verliezen. Eigenlijk moeten kroten tijdens bewaring altijd een beetje loofgroei blijven houden. Dit duidt erop dat ze gezond zijn. Tijdens bewaring produceren kroten veel warmte die regelmatig weggeventileerd moet worden. Benut hiervoor de uren met de hoogste RV, ter voorkoming van onnodig uitdrogen van het product.


Rechts de Alligator-pompoen, in het proefveld in Lelystad.

Pompoen

Veel percelen met pompoen zijn nu zover aangetast met meeldauw dat ze zichtbaar zijn en dus geoogst kunnen worden. Het drogen van de vruchten op het perceel heeft weinig meerwaarde ten opzichte van het oogsten met de oogstband. De oogst is dan veel efficiƫnter omdat de vruchten maar eenmaal in de hand genomen hoeven worden.

Pompoen is een gevoelig product om te oogsten. De schil en stengel lijken hard maar zijn echter gevoelig voor beschadiging en drukplekken. Dit is soms bij de oogst niet te zien maar leidt vooral later in het bewaarseizoen tot vervroegd rotten. Vaak is dit dan terug te leiden naar de oogstomstandigheden. Vooral ook volle kisten waarmee te ruig wordt gereden, kunnen ongemerkt veel drukplekken oplopen. Later in het seizoen kunnen de oogstomstandigheden dus doorslaggevend zijn voor de afzetmogelijkheden en netto-kilo's.

Pompoenen produceren tijdens bewaring veel warmte en vragen dus veel ventilatie-uren. Na oogst is het echter wel goed de pompoenen nog even te wondhelen. Wondhelen kan met een temperatuur van 24-30 graden bij 80% RV gedurende 7-10 dagen. Daarna mag de temperatuur en RV omlaag gebracht worden. In verband met koudebederf mogen pompoenen niet kouder bewaard worden dan 10 graden. Voor komend teeltseizoen heeft zaaizadenfirma de Bolster twee nieuwe rassen beschikbaar:

  • Amoro, een oranje pompoen die bij 15.000-20.000 planten ongeveer 30.000-40.000 vruchten kan geven. Het is een vroeger ras dan Solor en Fictor en bewaarbaar tot ongeveer half januari.
  • Het groene ras Alligator is ook nieuw. Alligator lijkt nog langer houdbaar de huidige Sweet Mamma en is bovendien fusarium-ressitent. Fusarium is vooral in de bewaring een ziekte die nog tot veel uitval kan leiden.
Publicatiedatum: