Gezonde, voedzame en smakelijke zorgmaaltijden met een beperkt budget

Culinaire jamsessie voor Flevolandse zorginstellingen

Op 4 september deden koks, facilitair managers en andere bij de maaltijd betrokken medewerkers van Flevolandse zorginstellingen inspiratie op tijdens een culinaire jamsessie bij De Kroes in Almere.

Onder leiding van de Flevolandse Michelinsterkok Paul van Staveren vond er in de keuken van De Kroes een praktische uitwisseling plaats. Centraal daarbij stonden de voedingswaarde en mogelijkheden van Flevolandse seizoensgroenten en het bereiden van smakelijke, voedzame en gezonde gerechten met een beperkt budget.


Overhandiging eerste exemplaar meer regionaal & biologisch in zorgmaaltijd.

Veel Flevolandse zorginstellingen hebben in de afgelopen periode stappen gezet om meer regionale en duurzame producten op het menu te krijgen van hun cliënten. Doel van deze middag was inzichtelijk te maken hoe je meer kunt werken met Flevolandse seizoensgroenten. Waardoor je met meer plezier in de keuken kunt werken en kunt bijdragen aan de gezondheid van degenen die van de maaltijden genieten. Het initiatief is onderdeel van het LEADER project Proef de Smaak van Flevoland.

Pionierservaringen delen

De Kroes in Almere maakt dagverse maaltijden voor de gezondheidszorg, cateraars en retail en heeft een pioniersfunctie in het bereiden van maaltijden met een groot aandeel Flevolandse producten. Directeur Peter de Vos lichtte toe hoe hij in 2011 voor de ontwikkeling van maaltijden is gaan samenwerken met de Flevolandse Michelinsterkok Paul van Staveren. Via het LEADER project Van Flevolandse Bodem zijn de contacten gelegd met Centrum Biologische Landbouw en Gert Koekoek, een regionale groenteleverancier uit Dronten. De Vos geeft aan dat inmiddels 90% van de verse grondstoffen die De Kroes gebruikt van Flevolandse telers afkomstig is. Door een samenwerkingsmodel tussen De Kroes en Gert Koekoek kan Koekoek deze groenten verwerken in een eigen groentesnijderij, die zich heeft gespecialiseerd voor maaltijdbereiders en de zorg, waaronder zorginstellingen in Lelystad en Almere.


Deelnemers culinaire jamsessie Flevolandse zorginstellingen.

Succesvolle stappen in Flevoland

Dit model heeft door de combinatie van grootschaligheid én maatwerk als resultaat dat zorginstellingen in Flevoland verse gezonde en lokale seizoensproducten in kunnen kopen, voor vergelijkbare kosten als inkopen bij landelijke groothandels. De initiatieven die Flevolandse zorginstellingen in de afgelopen periode op dit gebied hebben genomen zijn samengebracht in een brochure die tijdens de culinaire jamsessie werd gepresenteerd. Inclusief een plan van aanpak om steeds weer nieuwe stappen te kunnen zetten in een toenemend gebruiken van lokale, duurzame producten. Met waardering voor zijn pioniersrol kreeg Peter de Vos het eerste exemplaar overhandigd van Ingrid Cremer van Centrum Biologische Landbouw.

Gezonde en smakelijke maaltijden

Paul van Staveren is al jarenlang enthousiast voorstander van verse Flevolandse seizoensproducten. Samen met Gert Koekoek nam hij met de deelnemers de voedingswaarde en andere wetenswaardigheden van verschillende Flevolandse groenten onder de loep. Ook Lasca ten Kate, directeur van Stichting De Mooie Maaltijd, lichtte toe wat de mogelijkheden zijn om met gebruik van verse ingrediënten te komen tot gerechten en maaltijden vol voedingswaarde, met voorbeelden uit de koker van Erik te Velthuis, Manager Voeding van Sportcentrum Papendal.


Culinaire jamsessie in de keuken onder leiding van Paul van Staveren. Foto's: Centrum Biologische Landbouw.

Vervolgens proefden de enthousiaste deelnemers, afkomstig van zorginstellingen in Almere, Lelystad, Dronten en Noordoostpolder, onder leiding van Paul van Staveren met elkaar in de keuken een gerecht en kwam het tot een geanimeerde uitwisseling van ervaringen hoe je- ook met lage budgetten- lekkere, verrassende en voedzame gerechten kunt maken. Daarbij was er ook aandacht voor een alternatief voor keukenzout, voor zelfgemaakte verse én hartige voedingssupplementen, voor multiculturele gerechten en voor vergeten groenten, die een groot deel van de doelgroep van de maaltijden niet vergeten heeft.

Voor meer informatie: www.biologischelandbouw.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven