
Abonneren
Vacatures
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
- Quality controller
- Manager Packing Station
Top 5 - gisteren
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Amandelpasta en gemengde notenpasta in grote 'jubileumpotten'
- Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma aan tafel bij onderhandelingen landbouwakkoord
- "Nederlandse leiders putten sterk uit de ervaringen in Denemarken bij het ontwikkelen van de markt"
Top 5 - afgelopen week
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- John Arink speecht tijdens protest bij Rabobank
- Onkruidrobot maakt indruk op RTL-presentator Lodewijk Hoekstra
- Biologische paddenstoelenkwekerij zet deuren wijd open na nieuwbouw
- Roomijs van BD-landbouwer Tim Moerman in BinnensteBuiten
Top 5 - afgelopen maand
- Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- De Wijndragers neemt het merk Van TON uit Zierikzee over
- Potgrond met turf funest voor natuurgebieden, maar alternatief lijkt moeilijk te vinden
- "Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen"
Open brief vanuit Voedsel Anders
"Louise Fresco, het kan anders"
Open brief aan Louise Fresco
Geen gentechnologie, geen chemicaliën: stimuleer juist duurzame technieken waarmee hogere opbrengsten per hectare behaald worden
Op 1 september opent u het academische jaar als nieuwe bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit. Met deze open brief geven wij u graag een uitdaging mee.
Al jaren pleit u voor verdere intensivering van de voedselproductie. U doelt daarmee vooral op schaalvergroting, verdere industrialisering en verder gebruik van landbouwchemicaliën. Ook verdedigt u regelmatig het gebruik van gentechnologie. Dit terwijl we onderhand wel weten dat deze richting in de landbouw de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit sterk verminderen.
Bovendien stoot dit soort landbouw een enorme hoeveelheid broeikasgassen uit. Wij hebben daarom een aanbeveling: zet meer in op een ander model van ecologische innovaties om voedselproductie te intensiveren.
Miljoenen wetenschappers, boeren, consumenten en politici werken aan effectieve ecologische manieren om voedselzekerheid en hogere voedingswaarden te bewerkstelligen. Op dit gebied gonst het ook op uw universiteit van de activiteit. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het stimuleren van slimme kringlopen en het verbeteren van het bodemleven, waarmee direct hogere opbrengsten per hectare behaald worden, juist met versterking van natuur en landschap. In ontwikkelingslanden kan dit effectieve oplossingen bieden voor honger en armoede zonder verdere afhankelijkheid van olie en dure zaden en kunstmest. Ook voor Nederlandse boeren die telen op onze goede delta-grond experimenteren succesvol met manieren om te vergroenen en toch de kost te verdienen.
Een universiteit die voorop wil lopen in de kenniseconomie mag deze boot niet missen en doet er goed aan in deze studies veel meer middelen te steken. Juist de universiteit van Wageningen zou door haar internationale aanzien een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan zulke werkelijk toekomstgerichte landbouw. Wij pleiten dus voor samenwerking met visionaire sociale bewegingen, in plaats van met het kapitaalkrachtige bedrijfsleven, zoals Wageningen Universiteit de laatste jaren steeds meer is gaan doen. Dat is innovatie van de bovenste plank, een richting en kennis waar Nederland en de wereld werkelijk iets aan hebben.
Mevrouw Fresco, u bent geen voorstander van biologische landbouw, terwijl vele onderzoeken aantonen dat deze vorm van landbouw gemiddeld 70 tot 80% van de opbrengst van de industriële landbouw kan leveren met veel minder energie en zonder schadelijk stoffen. Ook pleit u voor meer gentechnologie, terwijl gentech- gewassen in de praktijk nergens hebben geleid tot hogere opbrengsten maar alleen tot afhankelijkheid van boeren en het gebruik van meer landbouwgif. De veiligheid van deze gewassen is omstreden en de techniek achterhaald door nieuwe manieren van plantenveredeling en andere manieren van opbrengstvergroting.
Het kan anders. Op uw universiteit namen in februari 800 enthousiaste boeren, wetenschappers en consumenten deel aan de conferentie 'Voedsel Anders'. Daar werden resultaten van, en onderzoek naar eerlijke en duurzame voedsel- en landbouwsystemen gepresenteerd. Het was een afspiegeling van een dynamische, innovatieve beweging voor agro-ecologie die streeft naar een geregionaliseerde voedselvoorziening met eerlijke prijzen door marktregulatie. Wij denken dat dát de landbouw van de toekomst is. Daar hoort ook onderzoek bij naar nieuwe verbindingen tussen boer en consument en tussen stad en platteland en fris beleid, bijvoorbeeld steun met grond en kennis voor jonge ecologische boer(innen).
De omslag naar duurzaam ook binnen de Wageningen Universiteit verder brengen is de mooie uitdaging die we bij u neerleggen. Als voorzitter en woordvoerder van de hele universiteit wordt u geacht recht te doen aan de vele medewerkers en studenten die hun tijd en energie steken in studies naar landbouwvormen die een positieve bijdrage leveren aan voedselzekerheid, bodemleven, klimaat en gezondheid. We zijn heel benieuwd of u de universiteit zult weten om te vormen naar een voorloper in echt duurzame voedselvoorziening en wensen u veel succes bij deze koerswijziging.
Bron: Joop.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Proeven met bio-frambozen die klaar zijn voor de toekomst
- 2023-05-22 "We zien nog meer mogelijkheden om samen te werken"
- 2023-05-22 Frisse start voor overtollige AGF bij FRIS Supermarkt
- 2023-05-22 "We zitten nu pas een paar dagen op de krenttrap"
- 2023-05-19 Sclerotiënrot geconstateerd in de biologische teelt van vruchtgewassen
- 2023-05-19 Zorgen over effectiviteit van beleid voor biologische landbouw
- 2023-05-19 Organto gaat in 'Doe Maar Duurzaam' in op de reis van de biologische banaan