Minister Blok opent 's werelds duurzaamste rijtjeshuis

Op maandag 25 augustus aanstaande opent minister Blok (Wonen en Rijksdienst) het meest duurzame rijtjeshuis in the Green Village op de campus van de TU Delft. Met het concept Prêt-à-Loger, home with a skin, won het studententeam tijdens de Solar Decathlon 2014 in Versailles de eerste prijs voor Duurzaamheid. Het rijtjeshuis is een voorbeeld voor het verduurzamen van bestaande bouw in Europa. Na de officiële opening kunnen geïnteresseerden tussen 12.00 en 16.00 uur het huis bekijken.

De duurzaamheidsuitdaging van de toekomst zit in het verbeteren van de gebouwen die er al zijn. Dat is de reden dat het studententeam heeft gekozen voor het verduurzamen van een bestaand rijtjeshuis uit de jaren '60. Dit heeft het team gedaan door het aanbrengen van een 'tweede huid' waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze nieuwe huid kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. Alleen al in Nederland zijn er 1,4 miljoen rijtjeshuizen die op deze wijze naar duurzaamheid kunnen worden getransformeerd. Het studententeam en de betrokken wetenschappers onderzoeken samen met de partners van het project op welke manier het concept op grote schaal kan worden toegepast


Trefpunt en testlocatie

Het huis wordt een trefpunt van de partners van Prêt-à-Loger en van partijen die met de TU Delft willen samenwerken aan de verduurzaming van bestaande bouw. Daarnaast gaan wetenschappers van de TU Delft het gebruiken als proeflocatie voor verbetering van het binnenmilieu in woningen en voor de verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld consumentenproducten, gebouwinstallaties en zonnecellen.

The Green Village

Het huis is het eerste gebouw in de The Green Village een initiatief van de TU Delft om op de campus van de universiteit een bruisend living lab te ontwikkelen voor duurzame innovaties. The Green Village biedt een platform waar een grote verscheidenheid aan partners uit de publieke en private sector samenwerken aan de ontwikkeling en de integratie van duurzame technologieën. Naast een onderzoeks- en testfaciliteit komt er in The Green Village ook een modern winkelconcept, duurzame horeca en worden er bijzondere evenementen georganiseerd.

Solar Decathlon 2014

Tijdens de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen van de duurzame bouw, won het team van Prêt-à-Loger met zijn concept ook de eerste prijs voor Communicatie & Sociaal Bewustzijn en de tweede prijs voor Energie-efficiëntie en Bouwmanagement, Gezondheid & Veiligheid. Overall eindigde het Delftse team op de 3e plaats, op slechts 3 van de in totaal 1.000 punten afstand van de winnaar.

Voor meer informatie: www.pretaloger.nl of kijk op facebook.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven