Klas van Rudolf Steiner College op de bres voor bijen

Overal zie je bijenhotels op scholen verschijnen, maar op het Rudolf Steiner College in Rotterdam worden echte bijenkasten geproduceerd! En niet zomaar bijenkasten, maar kasten waarin de honingbij zich zo natuurlijk mogelijk kan ontwikkelen. Er is veel te doen over bijen. Je kunt de krant niet openslaan of er staat iets over hoe slecht het wel niet met deze beestjes gaat.

Allerlei oorzaken worden genoemd; monocultuur, landbouwgif en straling van mobiele telefoons. Maar ook het weghalen van de wintervoorraad honing (waar de bijen een hele zomer hard voor gewerkt hebben) door de imker en vervanging door suikerwater heeft voor een algehele weerstandverlaging gezorgd bij de bijen.Wat doet deze klas van het Rudolf Steiner College daar aan?

Eén van de mogelijkheden leek Rinske Kreukniet, professioneel imker en docent aan het RSC en Steven Wouters, docent houtbewerken aan het RSC, om samen met leerlingen bijvriendelijke kasten te gaan maken: Een behuizing waar de bijen zich in alle opzichten 'thuis' kunnen voelen.Aan het werk dus:
De hoogste klas van het VMBO-TL heeft dit als project opgepakt en in de afgelopen weken gezamenlijk zes grote bijenkasten geproduceerd. Het zijn bijzondere kasten geworden. Het idee was zo natuurlijk mogelijk bouwen: De buitenwanden zijn uit roggestro gevlochten. Het frame is van onbehandeld dennenhout, en de buitenwand wordt tegen weer en wind beschermd met een laag leem. Zonder gebruik van kunststoffen en metalen schroeven. De principes klinken heel oud, maar zijn in een nieuwe jas gestoken. De mooie kwaliteiten van het ambachtelijke korfimkeren zijn met de kennis van nu in een nieuwe vorm gegoten en samengebracht tot een roggestro bijenkast. Er wordt echt uitgekeken naar deze nieuwe kasten onder imkers. Het nieuwe imkeren gaat niet meer over honing maar over het voorbestaan van de bij. Gelukkig is er een nieuw bewustzijn aan het ontstaan waardoor wij ook goed deze kasten kunnen verkopen.Naast het educatieve doel, leren samenwerken en bijenkennis, is er ook een sociaal aspect: De opbrengst van de verkoop gaat naar de financiering van de eindreis van 4 VMBO-tl AS naar Polen. Daar werken ze mee aan een vrijwilligersproject voor gehandicapten.Er zijn nog enkele bijenkasten te koop.

Kijk voor meer informatie over bijen en over de bijen(kasten) op www.immeke.nl en over de school op www.rudolfsteinercollege.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.