Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rupsbanden kunnen bodemverdichting in de akkerbouw verminderen

In de akkerbouw zijn innovatieve ontwikkelingen aan de orde van de dag. De productie wordt steeds hoger, en de machines op het land worden steeds groter, met bodemverdichting als gevolg. Nieuwe systemen kunnen de grondspanning verlagen, bijvoorbeeld met aangepaste banden. Alterra-onderzoeker Jan van den Akker deed hier proeven mee en laat de resultaten zien in het onderstaande filmpje.

Rupsbanden verdichten de ondergrond minder dan gewone banden, zelfs minder dan de moderne extra soepele UltraFlex-banden. Ontwikkelingen zoals het toenemend gebruik van rupsen en UltraFlex-banden die sterk kunnen afplatten en zo veel draagoppervlak creƫren, zijn daarbij van groot belang. Jan van den Akker: "Als je je bedenkt dat het voorkomen van ondergrondverdichting vereist dat de grondspanningen op ploegdiepte tot circa 100 kPa (1 bar) omlaag moeten, dan zijn we er nog lang niet. Er zullen nog verdere stappen moeten worden genomen. Technisch maar ook economisch moet dit mogelijk zijn. Zo kijken we in het Europese project RECARE bijvoorbeeld naar mogelijkheden om machines lichter te maken."


Effecten van rupsbanden en UltraFlex-banden

In opdracht van het blad de Boerderij deden Alterra, hogeschool CAH Vilentum en de Zweedse universiteit van Uppsala in het Zeeuwse plaatsje Vrouwenpolder een vergelijkend onderzoek naar de effecten van rupsbanden en UltraFlex-banden. Ook fabrikanten van banden, rupsen en bietenrooiers en twee loonwerkers werkten mee aan de proef. Een en ander laat zien dat ondergrondverdichting een steeds grotere zorg is in de landbouw en dat gezocht wordt naar mogelijkheden om deze vorm van bodemdegradatie te voorkomen. Het gebruik van rupsbanden is daarbij een stap in de goede richting, niet alleen in bijzondere (natte) omstandigheden, maar ook bij normale omstandigheden.



Voor meer informatie: Jan van den Akker
Publicatiedatum: