Een rondje langs de velden met Ronald Vader
Tijdens de rondgang bleek duidelijk dat het ene gewas blijkt te profiteren van de droogte, terwijl het de groei van een ander gewas juist niet ten goede komt. Ook verwacht Ronald op een deel van de velden een lagere opbrengst, vanwege structuurproblemen met de bodem als gevolg van extreme regenval vorig jaar oktober en het uitblijven van vorst in de winter.
Ronald en Helma zijn in 2000 begonnen met de teelt van biologische vollegrondsgroenten. "Toen hadden we zo'n 6 a 7 hoofdgewassen, nu bijna het dubbele. Deze gewassen groeien in blokken van 3 tot 3,5 hectare." Ze namen het bedrijf over van de ouders van Helma. "We kwamen haast automatisch op de bio-werkwijze uit. Tijdens mijn werk bij DLV Plant was ik al veel in aanraking gekomen met biologische telers, Helma was zelfs nog principiëler. Dus eigenlijk konden we niet anders en we zouden nu ook echt niet meer terug naar de spuit kunnen."
De afzet van zijn groenten is voornamelijk regiogebonden. Zo levert Ronald niet alleen aan Willem&Drees, maar worden zijn producten ook in de regionale webwinkel van de Zuid-Hollandse afzetcoöperatie 'Biologisch goed' verkocht. "Deze coöperatie is een initiatief van vier biologische boeren en tuinders uit Zuid-Holland. Hij is opgericht om onze producten gezamenlijk af te zetten. Ook hebben we contact met bijna alle andere bio-telers in de regio om het aanbod zo breed mogelijk te maken. Het gaat goed, we merken dat kleinschalige afzet steeds belangrijker wordt."
Ronald teelt op dit veld groene asperges. Het seizoen is net voorbij. "Van dit product gaat niks naar de groothandel. Het was weer een goed seizen, er was meer vraag dan we kunnen snijden."
Ronald geeft aan dat de groene asperge met name een leuk product is om vroeg in het voorjaar ook wat inkomsten te genereren.
Ronald laat de uitlopers van de pompoenplant zien. "De pompoen geeft een positieve wending aan de droogte. Dit gewas lijkt in tegenstelling tot andere gewassen namelijk juist op te leven door de droogte."
"Het gewas groeit echt heel snel, de paden zijn amper nog zichtbaar. Dat had ik een paar weken geleden niet gedacht."
De eerste vruchtvorming in de pompoenen is zelfs al zichtbaar.
Op verzoek van Willem&Drees experimenteert Ronald dit jaar met de teelt van de butternut, ook wel de flespompoen genoemd. "Dit is echt een uitprobeersel en deze pompoen heeft duidelijk een langere groeiperiode dan mijn andere pompoenen."
Het aardappelenveld. De bio-teler teelt de rassen Nicola, Frieslander, Raja en Agria.
De Frieslanders werden woensdagmiddag na het bezoek nog gebrand, in verband met phytophthora-aantasting. "De enige manier om het phytophthoraprobleem op te lossen is door de phytophthoraresistente rassen meer te promoten, het zijn nu nog te veel de bekende rassen waar naar gevraagd wordt."
Ronald teelt ook knolselderij. Hij verwacht vooralsnog geen goede knolselderijoogst. "Ze staan nu zes weken en ik heb ze vorige week beregend. Als gevolg van extreme regenval in oktober 2013 stond dit veld vol water. Het veld is daardoor in de herfst verknoeid en dit probleem is in de zachte winter niet opgelost."
"De knolselderij groeit momenteel vanwege de droogte naar mijn zin iets te langzaam."
Naast de knolselderij staan wat rijen met koolraap. "Dit is een apart gewas en het blijft een vrij klein product. De planten groeien heel snel. Deze heb ik drie weken geleden geplant. Ik hoef op dit veld maar één keer te eggen en te schoffelen. Als het eenmaal dichtgegroeid is, zal er geen onkruid meer tussen groeien."
De droogte laat zichtbare sporen achter in de bodem.
Een deel van de sperziebonen staat al in bloei. Naast de sperziebonen teelt Ronald ook nog wat broccoli, spitskool en tuinbonen.
En uiteraard mag de wortel niet ontbreken. "Ik verwacht dat dit product in de toekomst voor ons soort bedrijven minder interessant zal gaan worden. Ik kan me voorstellen dat het meer geschikt zal zijn voor wat grotere akkerbouwbedrijven wanneer de schaalvergroting doorzet."
Een groep scholieren is de afgelopen week van 7:00 tot 12:00 uur bezig geweest met het verwijderen van onkruid.
Voor meer informatie:
Ronald Vader
Mts R.W. en W.A. Vader
Provincialeweg 4
3255 LP Oude Tonge
0187 642889
06 51808254
[email protected]
www.biologischgoed.nl