Bionext pleit voor versnelde toelating groene gewasbeschermingsmiddelen

De overheid heeft met zeven bedrijven en organisaties, waaronder Bionext, een Green Deal groene gewasbeschermingsmiddelen opgesteld. De deal moet zorgen voor een versnelde toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen. Biologische telers mogen een aantal natuurlijke middelen gebruiken en volgens Bionext zorgt de deal op termijn voor meer duidelijkheid.
 
Met de Green Deal groene gewasbeschermingsmiddelen voert de regering onder andere de motie Jacobi uit waarin de Tweede Kamer vraagt om een 'snel spoor' in te voeren voor de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen. Samen met het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) wil de overheid onderzoeken welke criteria bij de beoordeling van deze groep middelen gehanteerd moeten worden. Voor Bionext is cruciaal dat de beoordeling past bij de aard van de middelen. Natuurlijke middelen bevatten vaak een combinatie van stoffen, wat beoordeling volgens de huidige procedures onnodig lastig en onbetaalbaar maakt.
 

Links Bavo van den Idsert van Bionext.

Een aantal middelen staat op de RUB-lijst (Regeling uitzondering gewasbeschermingsmiddelen): een restcategorie waarvan het gebruik in de landbouw onschadelijk werd geacht. Door invoering van Europese wetgeving werd de RUB-lijst ingetrokken. Bionext heeft hierover in 2012 al aan de bel getrokken bij de overheid, omdat biologische telers hierdoor in de problemen zouden komen.
 
Bavo van den Idsert, directeur van Bionext: "Deze Green Deal biedt een kans voor een aantal van de RUB-stoffen, zoals uienolie. Dat gebruiken biologische telers om de wortelvlieg op een dwaalspoor te brengen." De Green Deal is bedoeld voor de categorie natuurlijke of natuur-identieke gewasbeschermingsmiddelen met een laag risico. Niet alle RUB-stoffen vallen onder deze omschrijving. Stoffen die niet gemaakt zijn als gewasbeschermingsmiddel maar wel effect hebben, zoals bier tegen slakken, zijn geen onderdeel van deze Green Deal. Bionext probeert voor deze groep ook een oplossing te vinden en is hierover in gesprek met de overheid.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven