Demeter viert 90-jarig bestaan

Wetenschappelijk belang BD-beweging nog altijd onomstreden

De historische bijdrage van de biologisch-dynamische beweging Demeter voor de ontwikkeling van de biologische landbouw is onomstreden - maar hoe zit het met de toekomst? Deze vraag stond centraal tijdens een wetenschappelijke bijeenkomst op 6 en 7 juni in Bonn-Poppelsdorf. Op uitnodiging van het Demeter-Bundesverband presenteerden de 'Forschungsring für Biologisch-Dynamische Wirtschaftsweise', de 'Universität Kassel' en het 'Institut für Organischen Landbau' van de universiteit in Bonn meer dan een dozijn aan onderzoeksresultaten en methoden.


Demeter-voorzitter Alexander Gerber aan het woord.

Met Pinksteren was het precies 90 jaar geleden dat Rudolf Steiner met zijn agrarische cursus in Koberwitz een impuls gaf aan de biologisch-dynamische economie, dit betekende het ontstaan van Demeter en een impuls voor de hele ecologische bweging. Tijdens de bijeenkomst benadrukte Demeter-voorzitter Alexander Gerber dat de basisprincipes van de biologische landbouw zijn ontwikkeld door BD-boeren en onderzoekers. Als voorbeeld noemde Gerber de kringloopgedachte en het feit dat bio-dynamische landbouw het landbouwbedrijf als een organisme beschouwt, evenals de certificering van het productieproces en de vermarkting onder eigen merknaam. "Innnovatie en onderzoek zijn van begin af aan elementen geweest van de biologisch-dynamische landbouw en hebben een grote rol gespeeld in de vorming van de gehele biologische landbouw", aldus Gerber.

In een videoboodschap roemde EU-commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos vervolgens het pioenierswerk dat de biologisch-dynamische landbouw verricht heeft voor de gehele biologische landbouw. Professor Ulrich Köpke van de Universiteit Bonn, toonde in zijn bijdrage de relevantie, diversiteit en globale haalbaarheid van het concept van de landbouw als organisme aan. Hij schonk ook aandacht aan 'Perpetuity', een maatstaf die verder gaat dan duurzaamheid.

Anderen gingen in op de relatie tussen voeding en gezondheid. Eén van hem was Machteld Huber uit Nederland. Zij sprak over de reactie van het immuunsysteem van het lichaam op voedsel van vershillende kwaliteit.

Aan het eind van de bijeenkomst concludeerde Alexander Gerber dat de BD-landbouw recht moet hebben op een bepaald onderzoeksbudget, omdat het onderzoek binnen de beweging de ontwikkeling van de landbouw in zijn geheel ten goede komt.

Voor meer informatie: www.demeter.de

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven