"Wellicht hebben we de perfecte condities hier gecreëerd"

Zeldzame bleke truffel gevonden bij rozenkwekerij de Bierkreek

Een medewerker van biologische rozenkwekerij de Bierkreek in IJzendijke heeft een unieke vondst gedaan op het terrein. Hij vond tussen de rozen een zeldzame truffel. Eerst dacht Marco Knipping dat hij een stuk piepschuim vond toen hij wat aan het schoffelen was. Toen hij eraan rook wist hij bijna zeker dat het om een truffel ging. De zeldzame paddenstoel is niet veel groter dan een knikker.

Zeldzaam

Knipping heeft de truffel doormidden gesneden en er een stukje uitgehaald om te laten onderzoeken om welke truffel het precies gaat. Volgens de onderzoekers is het hoogstwaarschijnlijk een bleke truffel, maar de sporen in de truffel zijn nog niet rijp genoeg om dat met zekerheid te kunnen zeggen. Zo'n bleke truffel is zeldzaam en volgens Knipping nog nooit in Nederland gevonden.


Uitgedroogd

De truffel is inmiddels wat uitgedroogd, omdat hij doormidden is gesneden. Op internet zijn bleke truffels al voor heel wat geld verkocht. Knipping is dat niet van plan. "Ik hou hem als souvenir en eet er misschien nog een stukje van. Ik denk trouwens ook niet dat er nog iemand veel geld geeft voor een grotendeels uitgedroogde truffel."

Kweken

Ondertussen gaat hij op zoek naar wellicht meerdere exemplaren: "We kweken hier biologisch en aan de rand van het veld staan populieren, belangrijk voor truffels. Wellicht hebben we de perfecte condities hier gecreëerd. Maar als ik er nog één vind, dan laat ik die voorlopig onder de grond zitten."

Bron: Omroep Zeeland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven