Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnepanelen op dak Euroborg uitverkocht

Het dak van Euroborg, het stadion van voetbalclub FC Groningen, is vol. De initiatiefnemers van de zonnecentrale op de Euroborg hebben onlangs de laatste beschikbare zonnepanelen verkocht. Hiermee zijn de zonnepanelen op het dak van het stadion helemaal uitverkocht.

Het project

De zonnecentrale op de Euroborg is in februari van dit jaar in gebruik genomen. Particulieren kunnen via dit crowdfunding-project zonnepanelen kopen op het dak van het Euroborg stadion. Dit is interessant voor mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen plaatsen. Particulieren kunnen op deze manier toch een duurzame investering doen, terwijl ze verder geen omkijken hebben naar de zonnepanelen. De stroom die met de panelen wordt opgeleverd wordt verbruikt door FC Groningen. De voetbalclub betaalt hiervoor de marktprijs aan de eigenaren van de zonnepanelen. In eerste instantie bestond de installatie uit 531 zonnepanelen. Deze panelen wekte al ruim 30.000 kilowattuur op. Dit is genoeg stroom om bijna 9 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien.


Afbeelding: Oogtv.nl.

Uitbreiding

In maart werd bekend gemaakt dat het aantal zonnepanelen op het dak van Euroborg wordt verdubbeld. De initiatiefnemers, energieleverancier Essent en stichting 1miljoenwatt, gingen van start met de verkoop van nog eens 561 zonnepanelen. Inmiddels zijn van deze tweede lichting zonnepanelen ook alle exemplaren verkocht aan particulieren. Sven Pluut, voorzitter van de stichting 1miljoenwatt, is tevreden met de uitkomst: "Met bijna 400 deelnemers en meer dan 1.000 zonnepanelen is het project het grootste collectieve zonneproject in Nederland tot nu toe."

Het weer helpt mee

Het zonnige weer van de afgelopen tijd helpt zeker mee met de verkoop en opbrengst van de zonnecentrale. Zo werd er onlangs een nieuw record behaald. Toen wekte de zonnepanelen in één dag wel 945 kilowattuur op. Dit is ongeveer een kwart van wat een gemiddeld huishouden in een heel jaar verbruikt.

Zonnepanelen op afstand

Het kopen van zonnepanelen wordt steeds populairder. Niet alleen veel particulieren plaatsen zonnepanelen op hun eigen dak, maar ook het kopen van zonnepanelen op afstand wordt steeds normaler. Particulieren schaffen dan zonnepanelen aan in zonneparken. Dit kunnen zonnepanelen zijn die bijvoorbeeld naast de snelweg staan of op de daken van scholen of bedrijven zijn geplaatst. De stroom die wordt opgewekt komt dan niet rechtstreeks bij de huishoudens terecht, maar wordt vaak verrekend met de energierekening van deze huishoudens. Hierdoor kunnen huishoudens ook zonder dak profiteren van een lagere energierekening én een duurzamere wereld.

Voor meer informatie: www.zonnepanelen-weetjes.nl

Auteur: Danielle Weber, SkyDreams
Publicatiedatum: