Nog een hele markt te winnen

Hoe krijg je meer bezoekers op de boerderij?

Een dagje uit of vakantie vieren bij de boer. Steeds vaker starten ondernemers met het organiseren van activiteiten op de boerderij in Nederland. Maar welke activiteiten vinden de gasten leuk en hoe krijg je meer bezoekers? Onderzoekers van Wageningen UR hebben in opdracht van de sector plattelandstoerisme een consumentenonderzoek gedaan. Zij concluderen dat een grote groep Nederlanders belangstelling heeft voor plattelandstoerisme, maar dat nog maar een beperkt deel van deze groep hier ook echt gebruik van maakt. Er is dus nog een hele markt te winnen!
 
De onderzoekers hebben naar aanleiding van het onderzoek een rapport geschreven met handvaten voor ondernemers die plattelandstoerisme aanbieden om meer bezoekers te krijgen: Plattelandstoerisme in Nederland: een markt met potentie! Donderdag 15 mei presenteerde onderzoeker Marcel Vijn het onderzoek tijdens de netwerkdag Plattelandstoerisme.


Consumentenonderzoek naar wensen van bezoekers plattelandstoerisme

Om er achter te komen welk beeld mensen hebben bij plattelandstoerisme en welke wensen bezoekers hebben bij recreatief verblijven op de boerderij hebben de onderzoekers een kleine duizend mensen gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Zo'n vijfhonderd respondenten kregen vragen over het vieren van een vakantie op de boerderij, de andere heeft vragen beantwoord over een eendaags bezoek aan de boerderij.

Wat zijn de wensen van gasten op de boerderij?

Meer dan de helft van de respondenten waardeert een dagje of een vakantie op de boerderij heel positief. Als ze een dagje weggaan of vakantievieren op de boerderij zijn rust, dieren en een landelijke omgeving een must voor de bezoekers. Ook zijn zon, gratis internet en de aanwezigheid van een boer of boerin in een actief boerenbedrijf aspecten die erg gewaardeerd worden door de bezoekers. Maar uit het onderzoek zijn ook minpunten van plattelandstoerisme naar voren gekomen. Mariët van Haaster - de Winter, één van de onderzoekers: "Minpunten die de respondenten noemen waren vooral lawaai, drukte en viezigheid. Ook blijkt dat in veel mindere mate bezoekers ook niet gecharmeerd zijn van een 'nepboerderij' of teveel commerciële activiteiten."

Waarom gaan mensen een dagje naar de boerderij?

Het onderzoek laat zien dat mensen om verschillende redenen voor plattelandstoerisme kiezen. Dagjes mensen gaan graag naar de boerderij omdat het leuk en leerzaam is voor de kinderen, het er rustig, ruim en groen is of omdat ze door iemand anders zijn uitgenodigd. Voor een vakantie op de boerderij kiezen mensen omdat het daar rustig, ruim en groen is, het niet ver reizen is en vanwege de combinatie met het landleven.

Wat willen bezoekers doen tijdens een vakantie op de boerderij?

Mensen die een dag of dagdeel naar de boerderij gaan willen er vooral graag ontspannen. Als mensen op vakantie gaan op de boerderij willen ze graag fietsen, wandelen, bezig zijn met de natuur, op een terras zitten en historische plaatsen of gebouwen bezoeken.

Hoe krijg ik meer gasten op mijn boerderij?

"Er is nog maar een relatief kleine groep mensen die ervaring heeft met plattelandstoerisme. Tegelijkertijd zijn veel mensen wel heel positief over een dagje of vakantie op de boerderij, dus daar is nog veel winst te behalen", stelt Marcel Vijn, één van de onderzoekers die heeft meegewerkt aan het rapport. Eén van de aanbevelingen die de onderzoekers geven is dat ondernemers kunnen proberen om de bezoekfrequentie van gasten die al eens op de boerderij zijn geweest te verhogen. In het rapport geven de onderzoekers diverse tips om het bezoekersaantal te verhogen. Download het rapport om deze tips te lezen en lees ook hoe lang mensen graag recreatief op de boerderij verblijven en hoe ver ze hier voor willen rijden.

Voor meer informatie: Marcel Vijn

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven