Duurzaamheid blijft het relevante argument om bio te kopen

BioForum plaatst kanttekeningen bij onderzoek bio-voeding en risico op kanker

Volgens een recent onderzoek uit Oxford, is er geen aantoonbaar effect tussen het eten van biologische voeding en het verminderen van het risico op kanker. De stelling verscheen onder meer in een artikel in De Morgen en kwam aan bod in De Ochtend op Radio 1. BioForum Vlaanderen plaatst bij deze stelling enkele kanttekeningen:

Biologische landbouw is in de eerste plaats een duurzame landbouwmethode gericht op het creëren van een agro-ecologisch systeem dat zichzelf voortdurend voedt en de bodem, planten of dieren niet uitput. Biologische landbouw zet in op een van nature gezonde bodem en op het verminderen van energie opslorpende externe inputs als kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. De biologische veeteelt streeft naar een robuuste veestapel die gezond blijft zonder gebruik van antibiotica.

Wat de menselijke gezondheid betreft, stipt BioForum aan dat vele factoren, veel meer dan voeding alleen, hiertoe bijdragen. Een ongezonde levenswijze met weinig beweging, veel stress, weinig sociale contacten en een ongezond voedingspatroon trek je niet recht met bio-voeding.

Omgekeerd zijn er wel aanwijzingen dat bio een positieve invloed op de gezondheid kan hebben. Vele bio-consumenten blijken trouwens voor een gezond voedingspatroon te kiezen. Voor eenduidige uitspraken is verder onderzoek op langere termijn nodig.

Dat er geen verschil zou zijn tussen gangbare en biologische voedingsproducten wat betreft gebruik en residu's van chemische bestrijdingsmiddelen, is ronduit onzin.
 
Bio is in de eerste plaats een landbouwmethode die tracht respectvol om te gaan met aarde, dieren, planten. Bio streeft naar een systeem dat zichzelf telkens op nieuw kan voeden en niet uitgeput geraakt. Een dergelijke agro-ecologische aanpak wint steeds meer aanhang, van voormalig VN-rapporteur Olivier De Schutter tot de Wageningse professor Pablo Tittonell.

"Het thema gezondheid en bio wordt door verschillende onderzoeksinstellingen onderzocht. Aanwijzingen voor een betere weerstand dankzij bio zijn er wel degelijk", reageert expert Lucy van de Vijver van het Louis Bolk Instituut. De eerste resultaten van een Australisch onderzoek tonen dat de meeste proefpersonen die regelmatig bio eten minder ziek worden en sneller genezen. Dat kan te maken hebben met het feit dat wie voor bio kiest meestal op zich al gezonder leeft, meer fruit en groenten eet, maar de hypothese bestaat dat er een direct verband is met bioproducten. Het zou dan niet gaan om bio-sinaasappelen die meer vitamine C bevatten, maar om een combinatie van stoffen zoals polyfenolen, enzymen, antioxidanten en kleine stofjes die iets talrijker zouden zijn in bio-voeding.

Het eerste deel van het cohortonderzoek Koala van Louis Bolk is al in 2000 gestart. Destijds is van ruim 2800 zwangere vrouwen uitgebreid informatie verzameld over hun leefstijl en voeding. Sinds hun geboorte zijn de kinderen onderzocht en elk jaar opnieuw gescreend. Dit is het enige onderzoek wereldwijd waarbinnen het effect van biologische voeding of andere specifieke leefwijzen op de gezondheid van opgroeiende kinderen wordt onderzocht. Kinderen die overwegend biologische zuivelproducten gebruikten, bleken op 2-jarige leeftijd 30% minder kans op eczeem te hebben. Deze en andere conclusies zijn in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd, zoals in het British Journal of Nutrition, Organic Agriculture en in Allergy.

Bio en gangbaar over dezelfde kam scheren wat betreft gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is erg onwaarachtig. De wetgeving voor bio beschrijft in detail welke middelen gebruikt mogen worden in de biologische productie en onder welke voorwaarde. Dat zijn er een 20-tal. In de gangbare productie zijn ruim 250 werkzame stoffen toegelaten. Vaak komen op gangbare producten meerdere residu's op eenzelfde product voor; samen kunnen zij een sterker schadelijk effect hebben dan elk apart. Daar is ook het EFSA zich van bewust die verder onderzoek naar het zogenaamde cocktaileffect aanraadt.

Een sterk verschillend gebruik van beschermingsmiddelen in bio en gangbaar leidt uiteraard tot een sterk verschillende aanwezigheid van residu's.

Voor meer informatie: www.bioforum.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven