Kwekerij 4Evergreen pleit voor gelijke Europese regelgeving

"Regels bio-teelt laten Nederland achterblijven in biologische glastuinbouw"

Groei Nederlandse bio-glastuinbouw blijft achter door ongelijkheid in wetgeving"
Europarlementariër Esther de Lange heeft op donderdag 10 april de eerste USDA organic paprika van Kwekerij 4Evergreen geoogst. 4Evergreen maakte van de gelegenheid gebruik om bij De Lange te pleiten voor gelijke regelgeving met betrekking tot de biologische teelt in Europa.


Voor 4Evergreen, winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2014, spelen duurzaamheid en gezondheid een cruciale rol in het beleid van het paprikabedrijf.

"De paprika's van 4Evergreen voldoen aan de organic-eisen van USDA Organic voor de Verenigde Staten doordat ze worden geteeld op compostsubstraat. Deze hebben in Europa nog geen officiële biologische status. Bij een aantal Europese landen kan bovengronds telen wel als een biologische teeltmethode aangemerkt worden, maar dit is in Nederland niet mogelijk. Door deze ongelijkheid in wetgeving blijft Nederland achter in groei van het biologische glastuinbouw en laat hiermee een hoge exportwaarde onbenut", zo vertelt Jim Grootscholte.

Kwekerij 4Evergreen verzet zich al langer tegen deze situatie. Vorig jaar zijn Wim en Jim Grootscholte naar het Europees Parlement geweest om dit aan te kaarten.

Esther de Lange, de CDA-lijsttrekker voor de Europees Parlementsverkiezingen op 22 mei: "4Evergreen is een toonaangevend bedrijf met een prachtig en gezond product waar wij als Nederland trots op kunnen zijn; Met 4Evergreen laat de Nederlandse glastuinbouw zien dat de sector een belangrijke leverancier is. Op dit moment ligt er een voorstel bij de Europese Landbouwcommissie voor wijziging van de verouderde regelgeving. Het moment is daar om helderheid te krijgen voor de Nederlandse (glas)tuinbouw want er is verschil van mening over de interpretatie'. Esther de Lange pleit binnen het Europees Parlement voor 'gelijke monniken, gelijke kappen' en adviseert 4Evergreen om met bondgenoten ook de Nederlandse beleidsmakers te overtuigen van de mogelijkheden van biologische telen boven de grond."

4Evergreen teelt blokpaprika's op vijf locaties in Nederland: Steenbergen, Sint-Annaland, Honselersdijk, 's-Gravenzande en Terneuzen. In Spanje worden paprika's en tomaten geteeld. De blokpaprika's in vier kleuren worden geproduceerd voor twee markten: de gangbare markt en het biologische Pura Natura voor de Verenigde Staten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven