Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In jaar tijd 100.000 daken met zonnepanelen erbij

Net als in voorgaande jaren is de Nederlandse zonne-energiemarkt in 2013 sterk gegroeid. Het afgelopen jaar werden er op ruim 100.000 nieuwe daken zonnepanelen geplaatst, waardoor het totale aantal in de buurt van de 200.000 uitkomt. Het totale vermogen aan zonnestroom groeide met ruim 82 procent.

Dat blijkt uit de laatste cijfers die Peter Segaar heeft verzameld voor de conferentie The Solar Future NL, die 27 mei door Solarplaza wordt georganiseerd in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Blogger en marktanalist Segaar is een van de deskundigen die komt spreken. Tijdens de conferentie komen vooraanstaande wetenschappers, ondernemers en deskundigen op het gebied van zonne-energie uit binnen en buitenland bijeen om de belangrijkste ontwikkelingen in de markt en nieuwe strategische inzichten te presenteren. Onder hen bekende namen als internationaal energiegoeroe Jeremy Leggett uit het Verenigd Koninkrijk, de voorzitter van het Franse Solairedirect, Thierry Lepercq, een wereld marktleider in zonne-energie projectontwikkeling, en professor Wim Sinke, Nederlands meest ervaren en grootste zonne-energie-expert.De Nederlandse netbeheerders registreerden vorig jaar 101.326 nieuwe installaties, het merendeel bij particulieren. Die hebben samen een capaciteit van ruim 300 Megawatt zonnestroom. Ter vergelijking: In de Verenigde Staten kwamen er in 2013 'slechts' 140.000 installaties bij, de meesten ook residentieel. Het totale vermogen nam in Nederland met 82 procent toe, van 365 naar 665 Megawatt. De werkelijke groei is waarschijnlijk nog groter omdat netbeheerders niet alle capaciteit in Nederland registreren.

De grootste groei in Nederland zit in de zonnepanelen op daken van particuliere woningen. "Een fenomeen dat je ook in andere internationale groeimarkten ziet. Het stimuleert als je ziet dat je buurman het heeft. Dan wil je niet achterblijven", stelt CEO Edwin Koot van Solarplaza. "Bovendien is het in Nederland momenteel rendabeler om geld op je dak te investeren dan op een bankrekening te zetten. Dan wil je liever voorop lopen en laten zien dat jij ook groen investeert."

De groei wordt verder aangezwengeld door collectieve inkoopacties, die de lage prijs van zonnepanelen verder doen dalen, en de inmiddels meer dan 300 lokale coöperaties en burgerinitiatieven. Daarbij plaatsen mensen samen grotere systemen op allerlei gebouwen, van scholen tot bedrijfsdaken.

De toegenomen vraag naar zonnepanelen levert meer werkgelegenheid op voor toeleveranciers en installateurs. Nederland telt inmiddels ruim 1100 aanbieders van zonne-energiesystemen, 300 meer dan de ruim 800 die vorig jaar mei werden gerapporteerd.

The Solar Future wordt voor de zesde achtereenvolgende keer georganiseerd. De conferentie is inmiddels de ontmoetingsplek geworden voor alle belangrijke spelers op de Nederlandse zonne-energiemarkt. Een van de belangrijke vragen tijdens de conferentie luidt: Hoe zal de saldering in Nederland er in de komende jaren uitzien? Nu mogen mensen hun stroom uit zonnepanelen terugleveren aan het net en wordt die afgetrokken van hun energienota. Daardoor loopt de staat echter energiebelasting, SDE-heffing en BTW mis.

Voor meer informatie: www.thesolarfuture.nl
Publicatiedatum: