Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biogrondfonds De Landgenoten wil dit jaar eerste perceel aankopen

De Landgenoten, het eerste biogrondfonds in Vlaanderen, wil dit jaar een eerste stuk grond aankopen voor een boerderij in het Gentse. Meer dan tien verenigingen, waaronder BioForum Vlaanderen, Landwijzer, Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, Velt, CSA-netwerk, Voedselteams en Hefboom brachten ondertussen het startkapitaal samen voor de oprichting van de coöperatie die met investeringsgeld gronden aankoopt en die aan bio-boeren ter beschikking te stellen.

"Vanaf begin mei, als de oprichting van de coöperatie afgerond is, werven we middelen voor een eerste project in de buurt van Gent", verduidelijkt Petra Tas. Na dat proefproject in 2014 willen De Landgenoten jaarlijks toegang tot landbouwgrond realiseren voor een drietal projecten. "Dat kan gaan van een nieuwe boer die wil starten, over een bestaande boerderij die wil uitbreiden tot een oudere boer die zijn bedrijf wil voorbereiden op een overname. We hebben weliswaar een financieel plan klaar, maar veel hangt af van het enthousiasme van de aandeelhouders." Vanaf mei kunnen geïnteresseerden coöperant worden van De Landgenoten. Een aandeel zal 250 euro kosten.



De Landgenoten stelt enkele voorwaarden voor het verhuren van de grond. "De belangrijkste vereiste is dat het gaat om een biologisch bedrijf, het maakt niet uit of dat pakweg een tuinbouw-, melkvee- of fruitteeltbedrijf is. Wat we ook belangrijk vinden, is de band tussen de boerderij en de lokale gemeenschap. We willen de boer opnieuw een plaats geven in de maatschappij. We kiezen voor loopbaanlange overeenkomsten: om een duurzaam en agro-ecologisch landbouwbedrijf uit te bouwen, is het immers nodig dat een boer zekerheid heeft over zijn toegang tot grond. Tegelijk is het voor ons belangrijk dat we landbouwgrond over de generaties heen kunnen bestemmen voor biologische landbouw, vanuit het besef dat een bio-boer heel veel tijd steekt in het vruchtbaar maken van de bodem."

Voor meer informatie: www.delandgenoten.be

Bron: BioForum
Publicatiedatum: