Landbouwminister Kris Peeters:

"Vlaamse bio-landbouwbedrijven leven regels goed na"

Vlaams landbouwminister Kris Peeters stelt dat er over het algemeen grote tevredenheid is over het naleven van de regels inzake bio door Vlaamse bio-landbedrijven. Dat zei hij als antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Karlos Callens (Open VLD).

"Zo blijkt het aantal zware overtredingen beperkt en heeft Vlaanderen nog nooit een melding gekregen via het Europees meldingssysteem OFIS over een Vlaams bio-landbouwproduct." De hoge betrouwbaarheid van de Vlaamse bio-landbouwproducten komt door de zeer strikte regelgeving met betrekking tot steekproeven en staalnames, aldus Peeters. "Onze minimumpercentages liggen hoger dan de Europese minimumvereisten."

Kris Peeters geeft in zijn antwoord ook aan dat er wat het bio-lastenboek en controle betreft er nauw wordt samengewerkt tussen de bevoegde overheid, het agentschap voor Landbouw en Visserij, de controleorganen, de beroepsverenigingen en de overige betrokken overheden (FAVV, FOD Economie, FOD Volksgezondheid). Daardoor kan er snel op de bal gespeeld worden.

Overtredingen

Sinds 2009 werden drie landbouwbedrijven tijdelijk verboden om al hun producten op de markt te brengen onder verwijzing naar de biologische productiemethode. In 2011 en 2012 ging het om een akkerbouwbedrijf en in 2013 om een akkerbouwbedrijf met pluimvee. In 2010 kreeg een landbouwbedrijf zo'n tijdelijk verbod opgelegd voor een bepaald product. In de periode 2009-2012 werd 2 keer een bepaald perceel tijdelijk niet langer gecertificeerd voor bioproducten. In 34 gevallen was dat het geval met een bepaald deel van de productie.

De grote meerderheid van de bio-landbouwers in Vlaanderen kregen als gevolg van de controle opmerkingen voor kleine onregelmatigheden. In 2012 was dat het geval met 180 bedrijven tegenover 159 in 2011. Daarnaast kregen in 2012 ook 112 bedrijven (88 in 2011) vragen om verbeteringen voorgelegd die binnen een bepaalde termijn moeten gerealiseerd. In 2012 werd aan 25 bedrijven (18 in 2011) een waarschuwing gegeven wat systematisch aanleiding geeft tot een verscherpte controle. Het aantal bio-landbouwers in Vlaanderen steeg in de periode 2009-2012 van 243 tot 303.

Bron: BioForum 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven