Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dringt aan op beleidswijziging in veehouderij

"Bioland: "Biologische dierhouderij als motor voor innovatie"

De conventionele vee- en vleesindustrie zit volgens Bioland-voorzitter Jan Plagge in een crisis: "Ik kan veel tekortkomingen noemen. Massaproductie met veel antibiotica en een agressieve exportstrategie is niet wat de maatschappij wil." Hij eist dan ook meer politieke steun: "De biologische veehouderij moet zich kunnen ontwikkelen tot een levensvatbaar alternatief voor boeren en consumenten."

Biologisch is volgens hem een pionier in de verbetering van het dierenwelzijn in de veehouderij. "Strikte richtlijnen zijn een belangrijke basis voor de Bioland-gecertificeerde veehouderij. Daarnaast hebben we voor onze biologische bedrijven in 2007 het 'Handbuch Tierwohl' geïntroduceerd. De focus ligt daarbij op de gezondheid en het beheer van dieren", zegt Heinz-Josef Thuneke van Bioland NRW. Bioland stelt deze tool om het dierenwelzijn te verbeteren ook aan andere organisaties beschikbaar.

Een bijzonder innovatieve ontwikkeling van Bioland-bedrijf Weiland uit Witzenhausen is de 'Hühnermobil' (zie foto hieronder). "In meer dan tien jaar tijd hebben zij met behulp van collega's dit volledig mobiele huisvestigingssysteem voor kippen ontwikkeld. Het is echt een succesverhaal geworden met alleen maar winnaars: kippen, landbouwers, consumenten en natuur", zegt Iris Weiland van Stallbau Weiland. "Vitale kippen krijgen dagelijks vers groen en leggen daardoor bijzonder smakelijke eieren. Tevreden consumenten waarderen deze transparante werkwijze en we bieden de producten tegen eerlijke prijzen aan. Hiermee bieden we de consumenten een diervriendelijk alternatief." Dit innovatieve concept van de biologische veehouderij heeft inmiddels al meerdere prijzen gewonnen. "Het toont aan dat innovatie in de veehouderij loont. Het is goed om een systeem aan de behoeften van het dier aan te passen en niet het dier aan het productiesysteem aan te laten passen."



Jan Plagge doet dan ook het volgende pleidooi: "Verminking van dieren zoals snavelkappen bij pluimvee moet bij wet verboden worden. Er wordt met achterstallige wetten gewerkt. Om de landelijke biologische dierlijke productie als innovatieve motor echt een boost te geven, is er meer ondersteuning nodig."

Voor meer informatie: www.bioland.nl
Publicatiedatum: