"Bavo van den Idsert: "Er is zeker nog werk aan de winkel"

Bionext: Scherpere risicogerichte controles noodzakelijk

Tholen - Vrijdag 6 december werd bekend dat het Boxtelse vleeswarenbedrijf Encebe in de zomer van 2012 11.000 kilo een partij vleeswaren ten onrechte als biologisch verkocht heeft. Bavo van den Idsert, directeur van Bionext benadrukt hoe belangrijk het is dat dit soort fraudegevallen een uitzondering blijven. "Consumenten die biologisch kopen moeten kunnen vertrouwen op de biologische kwaliteit. Het is altijd schadelijk wanneer een fraude als deze achteraf pas aan het licht komt. Wel is het goed om te zien dat de controle werkt", aldus Bavo.

Bionext onderstreept het belang van de verdere ontwikkeling en verfijning van risicogerichte controles in de sector. "We zien de sector groeien, ook internationaal. Extra en scherper toezicht op onder meer de strikte scheiding van biologische en gangbare stromen in een bedrijf is daarom noodzakelijk, zeker nu steeds meer bedrijven zowel gangbare als biologische productie combineren. Dit leidt nu eenmaal tot extra risico's."

Controle-organisatie Skal voert al regelmatig risicogerichte controles uit. Bavo geeft aan dat Bionext en Skal druk in gesprek zijn over de extra inzet op risicogerichte controles. "Zo is er de afgelopen tijd al fors geïnvesteerd in kruiscontroles tussen sectoren en bedrijven. En Skal is twee jaar geleden overgegaan op een nieuw automatiseringssysteem om zo de controlesystematiek verder te verbeteren. Dit zijn mooie stappen, maar hiermee zijn we er nog niet."

Namens Bionext benadrukt Bavo nogmaals dat de groei van de biologische sector vraagt om scherpte. "Er is zeker nog werk aan de winkel. Door de pakkans te verhogen kunnen we biologische bedrijven dwingen om scherp te blijven op het leveren van topkwaliteit."

Voor meer informatie:

Bavo van den Idsert
Bionext
Laan van Vollenhove 3221
3706 AR Zeist
030 2339970
van.den.idsert@bionext.nl
www.bionext.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.