Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Goed eten trek je uit de grond"

Echt Eten - eerste kookboek van Jonathan Karpathios

Jonathan Karpathios is één van de meest vooruitstrevende chefs van Nederland. In zijn restaurant Vork & Mes kookt hij hoofdzakelijk met ingrediënten uit zijn eigen kwekerij. Jonathan kookt volgens het 80-20 principe: 80% op het bord is groente, de overige 20% bestaat uit vlees of vis. Van alle producten die hij gebruikt, weet Jonathan de herkomst. Hij kweekt zijn groente zelf of haalt ze bij een bevriende kweker. Hij weet hoe de dieren die hij bereid, geleefd hebben en zelfs wat ze te eten krijgen. En zelfs hoe de wijnen die hij serveert geproduceerd worden. Jonathan gelooft dat alleen als je de oorsprong van de producten kent, écht kunt eten.


Echt Eten

In zijn boek Echt eten gaat Jonathan Karpathios terug naar de basis: wat is de bron van onze voeding? Wie zijn de mensen achter de producten en hoe worden ze gemaakt? Wat is het belang van goede ingrediënten en hoe volg je op eenvoudige wijze de smaak van de seizoenen? Voor de recepten in Echt eten gebruikt Jonathan Karpathios ingrediënten die zonder kunstmatige toevoegingen tot stand zijn gekomen. Bovendien kookt hij met respect voor het dier, luisterend naar elk moment van het seizoen. In Echt eten kijk je mee over zijn schouder als hij op zoek gaat naar zijn leveranciers en vertelt hij je wat praktisch is om altijd op voorraad te hebben.


Over Jonathan Karpathios

Jonathan Karpathios opende zijn restaurant eind 2007, dit viel samen met de geboorte van zijn zoon. Met het worden van vader ging hij zich essentiële vragen stellen, die hem leiden tot de vraag: Hoe laat ik de wereld achter voor mijn kinderen? Hoe neem IK daarin mijn verantwoordelijkheid. Het antwoord daarop was eenvoudiger dan de uitvoering… Hij haalde niet langer voldoening uit het koken van ingrediënten waar hij herkomst niet van kende. Jonathan besloot daarom op zoek te gaan naar de bron, de mensen en verhalen achter zijn producten. Op deze manier leert Jonathan begrijpen waar zijn producten echt vandaan komen. Voor Jonathan is het heel belangrijk dat de producten waar hij mee werkt zoveel mogelijk zonder kunstmatige ingrepen of toevoegingen zijn geteeld. Zo kwam Jonathan's zoektocht naar Echt Eten tot stand. Het vinden van onbespoten groenten en kruiden bleek lastig, de oplossing daarvoor was het zelf in eigen beheer te gaan telen.
 

Jonathan bij Vork & Mes.

Vork & Mes

Vork en Mes is gelegen aan het Haarlemmermeer. Het gebouw, het Haarlemmermeerpaveljoen, is een bijzonder ontwerp van Asymptote Architects uit New York. Het restaurant 'drijft' op het meer en is omringt door een moestuin. Over het dak stroomt van het voorjaar tot het najaar een waterval, die spectaculair naar beneden valt bij de entree. Bij Vork en Mes kun je even alles vergeten. Elk moment is anders, op sommige momenten verdwijnt het pand in de dauw van de ochtend, een uur later staat het blinken in de volle zon. Het pand en de locatie benadrukken Jonathan's visie, om zo dicht mogelijk bij en zo goed mogelijk met de natuur te leven. Oog in oog met water, lucht en eindeloos groen.

Titel: Echt eten
Auteur: Jonathan Karpathios
Prijs: 29,95 euro
ISBN: 978 90 452 0433 8
Gebonden, 298 pagina's

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: