Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnepanelen maken verkoop huis aantrekkelijker

44 Procent van de Nederlanders vindt een huis met zonnepanelen aantrekkelijker om te kopen dan een huis zonder panelen. Een op de drie wil hiervoor best meer betalen, gemiddeld 4.000 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu. De gegevens zijn vanochtend bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA. Zondag 6 oktober is Natuur & Milieu een nieuwe collectieve actie van Zon Zoekt Dak gestart. De actie loopt van 6 oktober tot en met 17 november.

Vastzittende huizenmarkt uit het slop

In een vastzittende huizenmarkt is een snelle verkoop van het huis voor veel Nederlanders een droom. Uit het onderzoek van Motivaction onder mensen boven de dertig jaar blijkt dat zonnepanelen de verkoop van je huis flink bevorderen: 44% koopt liever een huis mét dan zonder panelen. Olof van der Gaag van Natuur & Milieu: "Als je overweegt om zonnepanelen te nemen, hoef je je dus niet te laten weerhouden door eventuele verhuisplannen. Je profiteert direct én hebt meer kans om je huis snel te verkopen."


Dubbel terugverdienen

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) denkt dat een huis meer waard wordt met zonnepanelen. Dertig procent van hen denkt dat het huis zelfs 5.000 euro of meer in waarde stijgt. Het gaat dan om een gemiddelde koopwoning tussen de twee en drie ton met een gemiddelde set van tien zonnepanelen, waarvan de prijs onder de 5.000 euro ligt. "Zonnepanelen verdienen zich dubbel terug. Eigen zonnestroom is goedkoper dan stroom van je energiebedrijf. En potentiële kopers zijn ook nog eens bereid meer te betalen voor jouw huis met zonnepanelen", aldus Olof van der Gaag.

Zon Zoekt Dak: ook zonder subsidie voordelig

Vandaag start Natuur & Milieu samen met Eneco een nieuwe actie voor zonnepanelen. Opvallend is dat het nu ook zonder subsidie mogelijk is voor een goede prijs zonnepanelen aan te schaffen.

  • Besparing op de energierekening is minimaal 16 procent
  • Rendement op de investering is zeker 3x zo hoog in vergelijking met het vastzetten van het geld op een bankrekening
  • Terugverdientijd is rond de 10 jaar; levensduur zeker 25 jaar.

Onder het motto 'Zonnepanelen zonder zorgen' wil Natuur & Milieu het mensen gemakkelijk maken goede zonnepanelen aan te schaffen tegen een aantrekkelijke prijs. Ondanks de weggevallen subsidie en de prijsverhogende effecten van de Europese importheffing op panelen, is het gelukt om de prijs vergelijkbaar te houden met eerdere acties. Een pakket van 10 panelen kost 4.525 euro. Kleinere en grotere pakketten zijn mogelijk.

Voor meer informatie: www.zonzoektdak.nl

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Natuur & Milieu uitgevoerd door Motivaction onder een representatieve steekproef van 722 Nederlanders tussen 30 en 70 jaar. De ondergrens van 30 jaar is gekozen omdat de meeste twintigers nog niet actief zijn op de markt voor koopwoningen. Motivaction is een onafhankelijk onderzoeksbureau, lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.
Publicatiedatum: